Piersi z kurczaka

nazwa

Pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka stanowi doskonałe źródło substancji odżywczych. Odznacza się niewielką ilością tłuszczu, wysoką zawartością białka i składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, aminokwasy, potas, selen, niacyna. Wszystkie składniki są kluczowe dla budowania i utrzymania zdrowego organizmu.

Metody przyrządzania

Gotowanie we wrzątku

Zalać kawałki kurczaka wodą i dusić na wolnym ogniu dopóki mięso nie stanie się soczyste i miękkie.

Pieczenie w piekarniku

Piersi z kością podkreślą smak kurczaka i zapewnią bardziej soczyste mięso. Dla zwiększenia smaku warto zamarynować piersi. Decydując się na łagodniejszy smak, wystarczy natrzeć mięso oliwą z oliwek extra-virgin. Tak przygotowane piersi są doskonałym składnikiem do sałatek i zapiekanek.

Ustawić temperaturę piekarnika na 180 st. C. Rozłożyć na blasze piersi z kurczaka i wstawić do piekarnika. Piersi z kością należy piec 35-45 minut, a piersi bez kości ok. 20-30 minut. Aby sprawdzić, czy mięso jest odpowiednio upieczone, użyć termometru do mięsa, powinien wskazać temperaturę 70 st. C. Można też lekko naciąć mięso i sprawdzić soki. Czysty sok oznacza, że mięso jest już gotowe do spożycia. Po wyjęciu z piekarnika, piersi powinny odleżeć kilka minut.

Grillowanie

Metoda podobna do pieczenia w piekarniku, ale wymaga marynowanego mięsa. Po odpowiednim przyprawieniu piersi, rozgrzać grill do maksymalnej temperatury (ok. 220 st. C) na 10 minut. Umieścić piersi z kurczaka na grillu i obniżyć temperaturę do 180 st. C. Każdą stronę piersi z kością grillować przez 8-9 minut, pozbawione kości i skóry, przez 7 minut. Zdjąć z grilla gotowe mięso i odczekać kilka minut przed spożyciem.

Marynowanie

Marynata pozwala na uwydatnienie smaku piersi z kurczaka, a do tego jest bardzo tania w przygotowaniu. Marynowanie kurczaka w lodówce trwa ok. 4-8 godzin.

Bezpieczeństwo

Niedogotowane lub niedopieczone mięso z kurczaka ma to do siebie, że wykazuje znacznie większe ryzyko chorób, niż inne rodzaje mięs. Należy zaopatrzyć się w nóż i deskę do krojenia ze sztucznego tworzywa. Po każdym krojeniu mięsa z kurczaka, wszystkie przybory kuchenne od razu wrzucić do zlewu. Częste i dokładne mycie rąk jest tak samo ważne, jak dezynfekowanie kuchennego blatu, na którym znalazły się resztki soku z surowego mięsa. Chcąc podlać marynowane piersi w trakcie pieczenia, najlepiej użyć marynaty, w której nie było zanurzane surowe mięso. Tym sposobem nie wystąpi zagrożenie zatrucia salmonellą.

Przechowywanie

  • Surowe piersi z kurczaka należy przechowywać w próżniowym pojemniku na dolnych półkach lodówki. Niska temperatura uchroni mięso przed tworzeniem się bakterii. Okres spożycia wynosi 2-3 dni.
  • Zamrożone piersi z kurczaka mogą przetrwać w tym stanie nawet 9 miesięcy. Mięso należy zamrozić nie później, niż 2-3 dni po dokonaniu zakupu. Zamknąć piersi w szczelnym pojemniku plastikowym, foliowej torbie lub owinąć folią aluminiową.
  • Ugotowane piersi z kurczaka przetrwają w lodówce do czterech dni. Ich pakowanie jest takie samo, jak w przypadku piersi zamrożonych. Piersi ugotowane w całości przechowują się lepiej, ponieważ tracą mniej wilgoci. Przed włożeniem do lodówki, ugotowane mięso należy pozostawić aż uzyska temperaturę pokojową.

Wartości odżywcze

Porcja: 212g Kalorie: 359 kcl

Błonnik pokarmowy0,094   g

z cukrów14 kcal

z białek240 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość0,00012508 g

Objętość358 g/m3

Food folate7,1E-06   μg

Tłuszcze jednonienasycone4,5   μg

Tłuszcze wielonienasycone2,6   μg

Tłuszcz12   g

Tłuszcze nasycone3,2   μg

Węglowodany3,7   g

Total Folate9,6E-06   μg

Cukier0,079   g

Białko57   g

Tryptofan0,648   g

Treonina2,4   g

Izoleucyna2,9   g

Leucine4,2   g

Lysine4,7   g

Metionina1,5   g

Cystyna0,743   g

Fenyloalanina2,2   g

Tyrosine1,9   g

Walina2,8   g

Arginina3,5   g

Histydyna1,7   g

Alanina3,2   g

Kwas asparaginowy5   g

Kwas glutaminowy8,5   g

Glicyna3,2   g

Prolina2,6   g

Seryna2   g

A2,5E-05   μg

B10,000124   mg

C0   mg

B60,00087   mg

E0,000903   mg

B30,021   mg

B125,3E-07   μg

B20,000217   mg

B50,0015   μg

B92,6E-06   μg

K1,5E-06   μg

Retinol2,5E-05   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0   μg

A(IU)83   IU

Bete-karoten0 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30,183 mg

Omega-62,2 mg

Fosfor0,41   mg

Magnez0,055   mg

Potas0,467   mg

Sód0,665   μg

Wapń0,028   mg

Żelazo0,0019   mg

Cynk0,0019   mg

Mangan5,9E-05   μg

Miedź0,000146   μg

Selen4,4E-05   μg

Cholesterol0,155   μg

Fitosterol0   μg

Objętość(ml)0   ml