Wykonanie
Muffiny wytrawne to świetny pomysł na przekąskę. Podawane na ciepło nie tylko zaspokoją głód, ale będą ciekawym sposobem na wzbogacenie imprezowego menu. Są również idealne do pracy. Wystarczy, że włożymy je na chwilę do mikrofalówki i otrzymamy mięciutkie, ciepłe i smaczne drugie śniadanie lub lunch - tak odświeżone muffiny smakują naprawdę bardzo dobrze.

280 g
maki1 łyżka
proszku do pieczeniaszczypta
soli150 g
sera mozzarella, pokrojonego na 12 kostek140 g dojrzałego
sera cheddar, startego na grubej tarce2
jajka250 ml
mleka6 łyżek
oleju słonecznikowego lub 85 g rozpuszczonego
masłaświeżo zmielony
pieprzPiekarnik nagrzewamy do 200 st C. Wykładamy papilotkami foremkę na 12 muffin. Do miski przesiewamy
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól i
pieprze do smaku. Mieszamy ze 100 g
sera cheddar.
Jajka umieszczamy w dzbanku lub misce i lekko ubijamy, po czym do dajemy
mleko i
olej. Ubijamy. Mokre składniki dodajemy do suchych i delikatnie i krótko mieszamy, tylko do momentu połączenia się składników. Miksturę przekładamy do foremek, do każdej muffiny wkładamy po kostce
sera mozzarella i posypujemy pozostałym
serem cheddar oraz
pieprzem. Pieczemy ok 20 minut. Pozostawiamy przez 5 minut w foremce i podajemy jeszcze ciepłe.

Przepis na podstawie przepisu z książki "1001 cupcakes, cookies and other tempting treats"