ßßß Cookit - przepis na Lassi z pieprzem kajeńskim i kurkumą

Lassi z pieprzem kajeńskim i kurkumą

nazwa

Wykonanie

Lassi, tradycyjny indyjski napój jogurtowy jest wspaniałym napojem orzeźwiającym, który smakuje nie tylko w połączeniu z indyjskim curry. Idealny na upalne dni, pikantny, wytrawny i smaczny. Może stanowić nie tylko uzupełnienie do indyjskich dań, ale być świetnym drugim śniadaniem w ciepłe dni. Było już u mnie lassi z mango i na pewno będzie ich więcej, bo napój ten jest wart poznania, nie tylko ze względu na egzotykę.
150 ml jogurtu naturalnego (u mnie jogurt grecki)
150 ml mleka
2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1/2 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki soli
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i mieszamy. Najlepiej smakuje schłodzone.
Przepis z książki Rachel Allen "Home Cooking"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/05/lassi-z-pieprzem-kajenskim-i-kurkuma.html