ßßß Cookit - przepis na Sernik czekoladowy amaretti

Sernik czekoladowy amaretti

nazwa

Wykonanie

Jestem wielbicielką czekoladowych wypieków. Dziwi więc fakt, że tak mało u mnie czekoladowych serników. W zasadzie upiekłam dopiero jeden sernik z dodatkiem czekolady, za to rewelacyjny tiramisu torte i pamiętam go, jako jedno z najlepszych ciast-serników jakie kiedykolwiek w życiu jadłam. Dzisiejszy sernik czekoladowy amaretti nie jest może, aż tak bogaty, zrobiony jest bowiem z serka Philadelphia a nie jak poprzednik, z mascarpone, ale ma również dodatek Amaretto, który czyni go sernikiem lekko wykwintnym. Ma bardzo kremową konsystencję i nie jest zbyt słodki. Mocno schłodzony, świetnie smakuje w upały(tak, tak, mamy teraz upały w Anglii).
60 g masła, rozpuszczonego
100 g ciasteczek amaretti, pokruszonych
masa czekoladowo-serowa:
200 g czekolady deserowej, pokrojonej
400 g serka Philadelpia
2 średnie jajka
60 g drobnego cukru
200 ml słodkiej, tłustej śmietanki(double cream)
50 ml likieru Amaretto(opcjonalnie)
6 ciasteczek amaretti, połamanych
40 g czekolady deserowej, rozpuszczonej(opcjonalnie)
Pokruszone ciasteczka amaretti mieszamy z rozpuszczonym masłem i wykładamy nimi dno tortownicy o wymiarach 21 cm. Schładzamy w lodówce.
W międzyczasie przygotowujemy masę serowo-czekoladową. Rozpuszczamy czekoladę w misce ustawionej na rondelku z parującą wodą, gdy czekolada się rozpuści, lekko studzimy.
Serek, jajka i cukier dokładnie mieszamy mikserem. Dodajemy śmietanę i mieszamy do połączenia. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i likier Amaretto, mieszamy, aż masa będzie gładka.
Wykładamy masę na przygotowany ciasteczkowy spód i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st C przez ok 40 minut.. Studzimy w piekarniku, przy uchylonych drzwiach. Gdy sernik będzie zupełnie zimny, chłodzimy przez noc w lodówce.
Wyjmujemy sernik z foremki. Dekorujemy wierzch połamanymi ciasteczkami amaretti. Można dodatkowo porobić esy-floresy z rozpuszczonej czekolady.
Sernik przechowujemy w lodówce. Wyjmujemy go 30 minut przed podaniem.
Przepis z książki Lindy Collister "Easy baking"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2012/08/sernik-czekoladowy-amaretti.html