Wykonanie
100 g
masła200 g
serka mascarpone50–70 g
cukru (użyłam fruktozy)100 g
białej czekolady (sprawdź skład i ostrzeżenie o alergenach)50 g mielonych
migdałów4 łyżki wiórek
kokosowychok. 20 szt. blanszowanych
migdałówwiórki kokosowe do obtoczenia kuleczek (ok. 50–70 g)

przepis na ok. 20 pralinekBezglutenowyZawiera:
OrzechyCukierNabiałJeśli masz całe
migdały, możesz je samemu zblanszować. Zalej je wrzątkiem i po dwóch minutach zahartuj zimną
wodą. Obierz ze skórki.1.
Masło utrzyj z
cukrem na puszysty krem, dodaj
mascarpone i dokładnie wymieszaj. Spróbuj czy krem jest wystarczająco słodki. 2. Na suchej patelni lekko upraż mielone
migdały (możesz też samemu zmielić całe
orzechy np. w malakserze). 3. Dodaj do masy 4 łyżki wiórek
kokosowych, startą na drobnej tarce
białą czekoladę oraz mielone
migdały. 4. Wymieszaj, aż masa stanie się jednolita i wstaw do lodówki na pół godziny. 5. Ze schłodzonej masy formuj niewielkie kulki (średnicy 2 cm), a w środek każdej wkładaj obrany ze skórki
migdał. 6. Obtaczaj w wiórkach
kokosowych. Tak przygotowane bezglutenowe rafaello, trzeba schłodzić min. 2 godziny przed podaniem. Masa musi porządnie stężeć. Przechowuj w lodówce.

Możesz dodać do
maślanej masy pokruszone bezglutenowe
herbatniki. Nie jest to konieczne, ale chrupiący dodatek sprawia, że kuleczki jeszcze bardziej przypominają prawdziwe rafaello. Pamiętaj, by zmniejszyć wtedy ilość
cukru.




Gołąbki wegańskie z
kaszą gryczaną i
grzybamiDomowe
wiórki kokosowe