ßßß Cookit - przepis na Rafaello, kokosowe pralinki

Rafaello, kokosowe pralinki

nazwa

Wykonanie

100 g masła
200 g serka mascarpone
50–70 g cukru (użyłam fruktozy)
100 g białej czekolady (sprawdź skład i ostrzeżenie o alergenach)
50 g mielonych migdałów
4 łyżki wiórek kokosowych
ok. 20 szt. blanszowanych migdałów
wiórki kokosowe do obtoczenia kuleczek (ok. 50–70 g)
przepis na ok. 20 pralinek
Bezglutenowy
Zawiera:
Orzechy
Cukier
Nabiał
Jeśli masz całe migdały, możesz je samemu zblanszować. Zalej je wrzątkiem i po dwóch minutach zahartuj zimną wodą. Obierz ze skórki.
1. Masło utrzyj z cukrem na puszysty krem, dodaj mascarpone i dokładnie wymieszaj. Spróbuj czy krem jest wystarczająco słodki. 2. Na suchej patelni lekko upraż mielone migdały (możesz też samemu zmielić całe orzechy np. w malakserze). 3. Dodaj do masy 4 łyżki wiórek kokosowych, startą na drobnej tarce białą czekoladę oraz mielone migdały. 4. Wymieszaj, aż masa stanie się jednolita i wstaw do lodówki na pół godziny. 5. Ze schłodzonej masy formuj niewielkie kulki (średnicy 2 cm), a w środek każdej wkładaj obrany ze skórki migdał. 6. Obtaczaj w wiórkach kokosowych. Tak przygotowane bezglutenowe rafaello, trzeba schłodzić min. 2 godziny przed podaniem. Masa musi porządnie stężeć. Przechowuj w lodówce.
Możesz dodać do maślanej masy pokruszone bezglutenowe herbatniki. Nie jest to konieczne, ale chrupiący dodatek sprawia, że kuleczki jeszcze bardziej przypominają prawdziwe rafaello. Pamiętaj, by zmniejszyć wtedy ilość cukru.
Gołąbki wegańskie z kaszą gryczaną i grzybami
Domowe wiórki kokosowe
Źródło:http://bezokruszka.pl/rafaello-bezglutenowe-pralinki