Wykonanie
200 g
gorzkiej czekolady (nie zapomnij sprawdzić składu i ostrzeżenia o alergenach)5
jajek w temperaturze pokojowejok. 120 g
cukru trzcinowego nierafinowanego100
oleju rzepakowego (lub
masła)1 łyżeczka suszonej lawendy (opcjonalnie)

Przepis na ok. 8–10 porcjiBezglutenowyZawiera:
CukierJaja1. Połamaną
czekoladę wrzuć do niewielkiego garnuszka z
olejem i podgrzewaj na małym ogniu, aż do rozpuszczenia. 2.
Białka ostrożnie oddziel od
żółtek i ubij na sztywną pianę. 3.
Żółtka utrzyj z
cukrem i dodaj do nich roztopioną
czekoladę. 4. Dokładnie wymieszaj i stopniowo dodawaj ubite
białka, mieszając całość łyżką (nie miksuj). 5. Pod koniec dodawania
białek, wsyp do masy łyżeczkę suszonej lawendy. 6. Kiedy wszystko wymieszasz, przelej ciasto do tortownicy natłuszczonej lub wyłożonej papierem. 7. Piecz przez około 35 minut w 200˚C. Wierzch ciasta trochę popęka, a po wyjęciu z piekarnika mocno opadnie. Jeśli będzie ci to przeszkadzać, zawsze możesz go przykryć
lodami lub
owocami ;-)

Przepis dostałam od przyjaciół, którzy ugościli mnie tą
czekoladową pokusą! Od siebie dodałam suszoną lawendę, która dodaje delikatnej kwiatowej nuty.




Hiszpański omlet z warzywamiPieczona
makrela