Wykonanie
Uwielbiam czas grillowania, nie tylko z uwagi na jedzenie, bardziej chyba lubię imprezy na świeżym powietrzu. Nic nie pachnie tak rozkosznie jak dym z rusztu zmieszany z wonią skoszonej trawy... :)Przepis na te szaszłyki pochodzi z mojego rodzinnego domu, a przygotowywaliśmy je wspólnie z mężem na ostatnią imprezę BBQ :)
Składniki (na ok. 18-20 sztuk):2 dłuższe
cienkie kiełbasy (u mnie
podwawelska)30 dag
boczku w kawałku25 dag
pieczarek2
cebuleczerwona paprykaulubione
przyprawy do grilla (u mnie do szaszłyków i grill pikantny)odrobina
oliwyKiełbasę kroję w grube plastry,
boczek i
paprykę w średniej wielkości kostkę,
pieczarki w połówki,
cebulę w ósemki :) Nabijam naprzemiennie na patyczki i układam na blaszce do pieczenie (służyła również za miejsce transportu) skrapiam delikatnie
oliwą i posypuję
przyprawami z dwóch stron. Grilluję do czasu zrumienienia składników.