ßßß Cookit - przepis na Kruche paszteciki z mięsem

Kruche paszteciki z mięsem

nazwa

Wykonanie

Modyfikacja przepisu na kruche ciasto .
Składniki na ciasto:
2 i 1/4 mąki pszennej
margaryna bezmleczna
szczypta soli
około 1 szklanki bardzo zimnej wody
2 łyżki smalcu (opcjonalnie)
Wykonanie ciasta:
Margarynę zmrozić przez minimum 30 minut w zamrażarce, następnie zetrzeć na grubych oczkach na tarce. Dodać mąkę, sól, smalec (niekoniecznie) i zagniatać, stopniowo dolewając mocno schłodzonej wody. Wyrobić gładkie ciasto. Schować na 2-3 godziny do lodówki.
Składniki na farsz:
Farsz może być dowolny. Tutaj – wersja z mięsem wieprzowym.
łopatka wieprzowa 2kg
1,5 dużej cebuli
marchew 2 szt
Wykonanie:
Mięso ugotować z marchewką do miękkości. Ostudzone zmielić razem z marchewką i cebulą. Jeśli farsz wyjdzie za suchy, dodać oliwy z oliwek.
Paszteciki wykonanie:
Ciasto wyjęte z lodówki podsypać mąką i rozwałkować na placek grubości 3-4mm. Kilka cm od brzegu ułożyć mięso i zawinąć w rulonik ciasto. Odciąć nożem od pozostałego ciasta i następnie pokroić na około 5cm kawałki. Czynność powtarzać aż do skończenia się składników
Piec w 180°C z termoobiegiem aż do zrumienienia.
Paszteciki można z powodzeniem mrozić.
Źródło:http://blog.pasjemamy.pl/?p=573