Wykonanie
Modyfikacja przepisu na kruche ciasto .Składniki na ciasto:2 i 1/4
mąki pszennejmargaryna bezmlecznaszczypta
soliokoło 1 szklanki bardzo zimnej
wody2 łyżki
smalcu (opcjonalnie)Wykonanie ciasta:
Margarynę zmrozić przez minimum 30 minut w zamrażarce, następnie zetrzeć na grubych oczkach na tarce. Dodać
mąkę,
sól,
smalec (niekoniecznie) i zagniatać, stopniowo dolewając mocno schłodzonej
wody. Wyrobić gładkie ciasto. Schować na 2-3 godziny do lodówki.Składniki na farsz:Farsz może być dowolny. Tutaj – wersja z
mięsem wieprzowym.
łopatka wieprzowa 2kg1,5 dużej
cebulimarchew 2 sztWykonanie:
Mięso ugotować z
marchewką do miękkości. Ostudzone zmielić razem z
marchewką i
cebulą. Jeśli farsz wyjdzie za suchy, dodać
oliwy z oliwek.Paszteciki wykonanie:Ciasto wyjęte z lodówki podsypać
mąką i rozwałkować na placek grubości 3-4mm. Kilka cm od brzegu ułożyć
mięso i zawinąć w rulonik ciasto. Odciąć nożem od pozostałego ciasta i następnie pokroić na około 5cm kawałki. Czynność powtarzać aż do skończenia się składnikówPiec w 180°C z termoobiegiem aż do zrumienienia.Paszteciki można z powodzeniem mrozić.