ßßß
Nie lubię marca. Zawsze dłuży mi się niemiłosiernie... Złudne ciepłe dni. Czekanie na wiosnę. Zmęczenie zimą. Zawieszona w próżni potrzeba zmian...W niedzielę odwiedzili nas znajomi. Długo zastanawiałam się, co przygotować. Na Kwestii Smaku znalazłam przepis na Sałatkę z awokado i mozzarelli (oryginalny przepis znajdziecie tu). A ponieważ posiadałam wszystkie (oprócz sałaty lodowej) potrzebne składniki, ochoczo z niego skorzystałam:) Zwłaszcza, że klasyczna sałatka: mozzarella i pomidory, o tej porze roku mija się z celem. Pomidory z supermarketu nie mają zupełnie smaku i koloru.
Składniki:1 dojrzałe awokado1 mozzarella w kulceroszponkaoliwa z oliwek1 łyżeczka musztardy francuskiej1 cytrynasól morskaświeżo zmielony pieprzAwokado obieramy, wyjmujemy z niego pestkę i kroimy w plasterki.Mozzarellę odsączamy z zalewy i również kroimy w plasterki.Na talerzu układamy roszponkę, awokado i mozzarellę.Posypujemy wszystko solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.Przygotowujemy sos:Zanurzamy we wrzątku cytrynę, a następnie ścieramy z niej skórkę.Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy do niej łyżeczkę musztardy francuskiej, startą skórkę z cytryny i łyżeczkę soku z cytryny. Mieszamy.Gotowym sosem polewamy awokado, mozzarellę i roszponkę.
Przepis na Awanturkę, która również znalazła się na niedzielnym stole, znajdziecie tutaj:Awanturka o poranku porankuMajonez, który jest składnikiem tradycyjnej pasty rybnej, zastąpiłam ricottą.Pozdrawiam ciepło:)Biedronka