Wykonanie
czyli „Jedwabne chusteczki” z
sosem pesto. Pomysł na podanie
sosu pesto. Pochodzi z książki „Włoska wyprawa Jamiego”.

Składniki na
makaron (4 porcje)600 g
mąki,6
jajek lub 12
żółtek.
sos pesto (ze sklepu) lub własnoręcznie robiony – klikgarść liści
bazylii,100 g świeżo
startego sera (w oryginale pecorino).Wykonanie :Zrobić
sos pesto – jeśli nie mamy kupionego. Następnie
makaron – zagnieść składniki i wałkować cienko na 2 mm lub przepuścić przez maszynkę do
makaronu. Pociąć radełkiem lub nożem na płaty wielkości podstawki pod kufel. W dużym garnku ugotować osoloną
wodę. Wrzucać płaty
makaronu i gotowac około 3 minut. Odcedzić i zachowac trochę
wody z gotowania. Rozłożyć na talerz. Wymieszać
makaron z pesto, listkami
bazylii oraz
serem. Jeśli
sos jest zbyt gęsty można dodać do niego
wody spod makaronu. Podawać natychmiast posypany
serem.