Wykonanie
Te
ciasteczka według mnie idealnie pasują na taką okazję, a dzięki foremkowym serduszkom nabierają szczególnego uroku. Przepis znalazłam na blogu „Tak sobie pichcę”.

Za
Atiną z małymi zmianamiSkładniki :250 g
mąki pszennejotarta skórka z 1
cytryny75 g
cukru (użyłam
cukru brązowego)2 łyżeczki
proszku do pieczenia (u mnie 1/2 łyżeczki)125 g
masła1 łyżeczka mielonego
kardamonu1
jajko2 łyżki
soku z cytrynyWykonanie :Wymieszać
mąkę,
skórkę cytrynową,
cukier i proszek.
Masło pokroić w kawałki i wymieszać z resztą składników, aż utworzy się ‚kruszonka’.
Jajko z
kardamonem i
sokiem cytrynowym ubić, dodać do
mąki i szybko wymieszać ciasto rękami (nie wyrabiać!). Z ciasta utworzyć gruby rulon, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.Następnie rozwałkować ciasto na grubość ok 5 – 7 mm, wycinać
ciasteczka, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180°C, przez około 8 – 10 minut, do zezłocenia. Studzić na kratce. Po wystudzeniu
ciasteczek, ozdobić je
cytrynowym lukrem (ja zrezygnowalam z lukru).
