ßßß
Dla 4 osób:1 litr bulionu warzywnego (najlepiej z warzyw z ekologicznych upraw)3 bardzo duże marchewki2 średnie pietruszki2 małe liście laurowe2 ziela angielskie6 łyżek mąki migdałowejkubek (200g) śmietanki 30%50 g solonego masła+ciemne pieczywo
Marchew i pietruszkę obieram, kroję w plastry.Bulion wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim doprowadzam do wrzenia. Dodaję marchew i petruszkę, gotuję aż warzywa zmiękną.Wyławiam listki laurowe i zielę angielskie i całość blenderuję na gładki krem.Stawiam z powrotem na małym ogniu i cały czas mieszając dodaję po jednej łyżce mąki migdałowej (należy dokładnie mieszać, by nie zobiły się grudy). Całość gotuję na średnim ogniu około 5 minut, dodaję śmietankę i masło, gotuję jeszcze chwilę, aż masło się roztopi.Podaję z kleksami śmietanki i razowym chlebem.Pyszność!