Wykonanie
Kolejne
ciasteczka. Zaczęłam je piec i nie
mogę przestaćźródło

Składniki :1,5 szklanki
mąki,1/4 szklanki niesłodzonego ciemnego
kakao,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,1/8 łyżeczki
soli,1/2 kostki
masła pokrojonego w kostkę,1/2 szklanki
cukru,1 duże
żółtko,20-24
cukierki piankowe (marshmallow).dodałam jeszcze kilka kropel
zapachu migdałowego.Wykonanie :Rozgrzać piekarnik do 190 st. C.Nasmarować blachę. Przesiać
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól i
kakao do miski. Dodać
masło i rozdrobnić mikserem, aż ciasto będzie przypominać
bułkę tartą. Wsypać
cukier. Dodać
żółtko (ja dodałam odrobinę
mleka bo ciasto było zbyt sypkie). Ugnieść z ciasta kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. Rozwałkować ciasto na grubość 6 mm. Wycinać krążki o średnicy około 5 cm. W części krążków na środku wycinać mniejszą foremką wzorek. Piec około 10-15 minut, aż
ciasteczka się przyrumienią. Przełożyć
ciasteczka z wyciętymi wzorkami na kratkę do ostygnięcia. Na pełne
krażki ułozyć po piance i piec jeszcze 3 minuty. Po wyjęciu szybko przykryć
ciasteczkami z wzorkami. Przełożyć na metalową kratkę aby wystygły.
