ßßß Cookit - przepis na Spiralki z anchovy

Spiralki z anchovy

nazwa

Wykonanie

Po wykonaniu tarty bekonowo-ziemniaczanej zostało mi ciasto serowe. Aby go nie zmarnować wykorzystałam kolejny przepis z książki „Nordic Bakery Cookbook”. Spiralki nadają się do chrupania jako przekąska np. do piwa, do zup, sałatek
Oczywiście tylko dla wielbicieli anchovy. Zamiennie można użyć ostrego żółtego sera, bekonu.
Składniki :
Porcja ciasta serowego,
1 jajko, lekko roztrzepane,
60 g anchovy w oleju, odsączonego i posiekanego.
Wykonanie :
porcję ciasta podzielić na połowę, każdą rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Na powierzchni rozłożyć posiekane anchovy i złożyć na pół. Docisnąć i złożyć na pół, znowu posmarować jajkiem. Pociąć na kawałki o szerokości 1 cm. Skręcić spiralki. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 st. C. Piec 7-9 minut lub do momentu kiedy będą złotobrązowe.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=1486