Wykonanie
Po wykonaniu tarty
bekonowo-ziemniaczanej zostało mi ciasto
serowe. Aby go nie zmarnować wykorzystałam kolejny przepis z książki „Nordic Bakery Cookbook”. Spiralki nadają się do chrupania jako przekąska np. do
piwa, do zup, sałatekOczywiście tylko dla wielbicieli anchovy. Zamiennie można użyć
ostrego żółtego sera,
bekonu.

Składniki :Porcja ciasta
serowego,1
jajko, lekko roztrzepane,60 g anchovy w
oleju, odsączonego i posiekanego.Wykonanie :porcję ciasta podzielić na połowę, każdą rozwałkować na stolnicy podsypanej
mąką na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm. Posmarować roztrzepanym
jajkiem. Na powierzchni rozłożyć posiekane anchovy i złożyć na pół. Docisnąć i złożyć na pół, znowu posmarować
jajkiem. Pociąć na kawałki o szerokości 1 cm. Skręcić spiralki. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 st. C. Piec 7-9 minut lub do momentu kiedy będą złotobrązowe.
