Wykonanie
Mleko roślinne, które dosłownie robimy w 3 minuty, jest smaczne i zdrowe. Coraz częściej słyszymy że
mleko krowie jest poprostu niezdrowe z wielu powodów. Jednym z nich jest np. cholesterol i nasycone kwasy tłuszczowe. Nie jest to dobra mieszanka „ponieważ nasycone kwasy tłuszczowe zatrzymują cholesterol w organizmie”. (G. Kuczek „Kuchnia w
trosce o Twoje zdrowie”) ZOBACZ FILM PONIŻEJSkładniki:1 szklanka
nerkowców (cashew)szczypta
solimiód – opcjonalnie3 lub4 szklanki
wodyDo blendera wsypujemy umyte
nerkowce, i zalewamy
wodą tak aby pokryć powierzchnię
nerkowców bo wtedy uda nam się je dobrze zmiksować na kremową masę. Następnie dodajemy resztę
wody, i miksujemy.
Nerkowce są dosyć słodkie, ale jeżeli ktoś uważa inaczej może dodać
miód do smaku.Po zmiksowaniu
mleko nadaje się do spożycia. Możemy przechowywać w lodówce 3 dni w zamkniętym pojemniku.Jeżeli nie mamy mocnego blendera to
nerkowce możemy namoczyć na kilka godzin albo zalać gorącą
wodą na 15 min. żeby się dobrze zmiksowały na jednolitą masę wtedy
mleko nie będzie miało „wiórek”.
ORZESZKI
NERKOWCE(CASHEW)