Wykonanie
Nerkowce są bardzo wdzięcznym produktem do wytwarzania roślinnego
mleka i
śmietanki. W dodatku pulpę można z powodzeniem wykorzystać do zrobienia
twarożku: na słono, ze
szczypiorkiem,
suszonymi pomidorami albo na słodko z
owocami lub
miodem.
Nerkowce mają niski indeks glikemiczny, sporo
białka i potasu. Warto więc od czasu do czasu uwzględnić je w swoim jadłospisie.
Składniki1,5 szklanki
orzechów nerkowca4 szklanki przegotowanej
wodyszczypta
soli1 łyżka
miodu lub
syropu klonowego (niekoniecznie)kawałek gazysito do odcedzenia
orzechówPrzygotowanie
Orzechy namoczyć na noc w zimnej wodzie. Rano odlać
wodę i miksować
orzechy dodając stopniowo przegotowaną
wodę (4 szklanki). Miksować z przerwami około 10 minut. Sito wyłożyć gazą i porcjami wlewać zmiksowane
orzechy. Ja mieszam łyżką masę, żeby mleczko szybciej spłynęło, a
potem chwytam za brzegi gazy, robię węzełek i odciskam. Jeśli sito jest duże można za jednym razem wszystko przecedzić i odcisnąć.Gotowe
mleko zagotować i posolić. Można przechować w lodówce w zamkniętym słoiku około 24 godziny.