Wykonanie
Czas przygotowania: 15minutPrzez Marzena 4 czerwca 2013
Lody, których nie trzeba unikać, a wręcz przeciwnie jeść, jak najczęściej!Dlaczego ? To proste, zrobione są wyłącznie z
owoców, zmielonych
migdałów i
mleka kokosowego.Czerwone i słodziutkie
truskawki zawierają sporo witaminy C oraz antyoksydantów, zajmując czwarte miejsce w rankingu ilości antyoksydantów przypadających na 100g
owocu), zaraz za
jeżynami,
żurawiną i
malinami. To jest naprawdę imponujące miejsce!
Migdały bogate są w witaminę E która doskonale poprawia stan naszej skóry, a kto z nas nie chciałby zawsze wyglądać młodziej niż wynika z metryki urodzenia. Można by tak wymieniać jeszcze trochę, ale nie traćmy czasu na czytanie, zabierajmy się do roboty!
Lody, które nie zaszkodzą, tak jak inne. Nie dość, że są zdrowe, to i smaczne! Prawda?SkładnikiPokrojone
truskawki - 1 szklankaDojrzały anananas lub
ananas z puszki - 1 szklanka
mleko kokosowe - 3 łyżki
sól - szczypta
syrop klonowy lub
brązowy cukier - 5 łyżek (Ilość zależy od upodobań
smakowych i stopnia dojrzałości
owoców. Po spróbowaniu muszą być dość słodkie, gdyż po zamrożeniu odczuwanie
słodyczy zmniejsza się).
sok z cytryny - 1 łyżeczkazmielone
migdały lub
masło migdałowe - 3 łyżkiInstrukcjeMiksujemy wszystko w blenderze i przelewamy do foremek na
lody lub jednorazowych kubeczków, wkładając do nich patyczek. Wstawiamy do zamrażalnika i jemy po zamrożeniu.Z tej porcji wyszło ok. 7
lodów. Pojemniczki na
lody kupiłam w w sklepie IKEA.
Foto: M.BojkoSkładniki:1 szklanka pokrojonych
truskawek1 szklanka dojrzałego
ananasa lub z
ananasa puszki3 łyżki
mleka kokosowegoszczypta
soli5 łyżek
syropu klonowego lub
brązowego cukru (Ilość zależy od upodobań
smakowych i stopnia dojrzałości
owoców. Po spróbowaniu muszą być dość słodkie, gdyż po zamrożeniu odczuwanie
słodyczy zmniejsza się.).1 łyżeczka
soku z cytryny3 łyżki zmielonych
migdałów lub
masła migdałowegoZ tej porcji wyszło ok. 7
lodów. Pojemniczki na
lody kupiłam w w sklepie IKEA.