ßßß Cookit - przepis na Placki jaglano-migdałowe z truskawkową wkładką i sosem truskawkowym

Placki jaglano-migdałowe z truskawkową wkładką i sosem truskawkowym

nazwa

Wykonanie

Ponieważ pogoda jest coraz lepsza, można rozpocząć sezon piknikowy, wyjeżdżając w każdej wolnej chwili poza miasto, wędrując po prostu do parku na cały dzień, albo wkuwać do egzaminów w domu przy otwartym oknie. Zawsze będzie jednak potrzebny jakiś nieskomplikowany posiłek, który może być ciepły lub zimny, ale zawsze smaczny. Jego przygotowanie nie zabierze dużo czasu, a my będziemy mogli go zabrać gdziekolwiek bez obaw, że smak i struktura się popsują. To taka jaglanka na wynos. Jeśli nie ma możliwości polania placuszków sosem, można nieco go rozcieńczyć roślinnym mleczkiem i popijać zjadane placuszki, np. na ławce w parku lub szkole.
Składniki
1 i ¾ szklanki płatków jaglanych
0,5 szklanki migdałów bez skórki
2 łyżki mleka roślinnego: kokosowego, migdałowego
1 zmiksowany banan lub 5 łyżek zmiksowanej dyni
szczypta soli
1 , 5 szklanki wrzątku
kilka truskawek pokrojonych w plastry (około 4 sztuki)
masło klarowane do posmarowania patelni: około 1 łyżki na całe smażenie
Sos
1 mały banan
szklanka truskawek
¼ szklanki mleka kokosowego
Przygotowanie
Płatki wsypać do miski i zalać wrzątkiem. Dobrze wymieszać, aby płatki się rozkleiły i stworzyły kleistą masę. Migdały zmielić w młynku na pastę i dodać do płatków. Posolić i dodać banana i mleko. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić, żeby jeszcze lepiej składniki wchłonęły wodę.
Po kilku minutach rozgrzać patelnię posmarowaną odrobiną masła klarowanego i uformować w dłoniach nieduże placki. Na każdym placuszku ułożyć plaster truskawki i docisnąć, żeby nie odpadł od placka, kiedy będzie przewracany na drugą stronę i podgrzeje się od spodu. Na średnim ogniu smażyć do zrumienienia z obu stron. Gotowe placki można posmarować odrobiną syropu z agawy lub miodu po stronie z plastrem truskawkowym.
Sos
Wszystkie składniki miksujemy. Można dosłodzić odrobiną stewi w kropelkach lub miodu.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/05/placki-jaglano-migdaowe-z-truskawkowa.html