Wykonanie
Ponieważ pogoda jest coraz lepsza, można rozpocząć sezon piknikowy, wyjeżdżając w każdej wolnej chwili poza miasto, wędrując po prostu do parku na cały dzień, albo wkuwać do egzaminów w domu przy otwartym oknie. Zawsze będzie jednak potrzebny jakiś nieskomplikowany posiłek, który może być ciepły lub zimny, ale zawsze smaczny. Jego przygotowanie nie zabierze dużo czasu, a my będziemy mogli go zabrać gdziekolwiek bez obaw, że smak i struktura się popsują. To taka jaglanka na wynos. Jeśli nie ma możliwości polania placuszków sosem, można nieco go rozcieńczyć roślinnym mleczkiem i popijać zjadane placuszki, np. na ławce w parku lub szkole.
Składniki1 i ¾ szklanki
płatków jaglanych0,5 szklanki
migdałów bez skórki2 łyżki
mleka roślinnego:
kokosowego,
migdałowego1 zmiksowany
banan lub 5 łyżek zmiksowanej dyniszczypta
soli1 , 5 szklanki wrzątkukilka
truskawek pokrojonych w plastry (około 4 sztuki)
masło klarowane do posmarowania patelni: około 1 łyżki na całe smażenieSos1 mały
bananszklanka
truskawek¼ szklanki
mleka kokosowegoPrzygotowanie
Płatki wsypać do miski i zalać wrzątkiem. Dobrze wymieszać, aby
płatki się rozkleiły i stworzyły kleistą masę.
Migdały zmielić w młynku na pastę i dodać do
płatków. Posolić i dodać
banana i
mleko. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić, żeby jeszcze lepiej składniki wchłonęły
wodę.Po kilku minutach rozgrzać patelnię posmarowaną odrobiną
masła klarowanego i uformować w dłoniach nieduże placki. Na każdym placuszku ułożyć plaster
truskawki i docisnąć, żeby nie odpadł od placka, kiedy będzie przewracany na drugą stronę i podgrzeje się od
spodu. Na średnim ogniu smażyć do zrumienienia z obu stron. Gotowe placki można posmarować odrobiną
syropu z agawy lub
miodu po stronie z plastrem
truskawkowym.SosWszystkie składniki miksujemy. Można dosłodzić odrobiną stewi w kropelkach lub
miodu.