Wykonanie
W końcu kiedyś trzeba spróbować upiec
chleb na zakwasie. Dlaczego by nie dzisiaj? Jest to naprawdę super prosty przepis na pełnowartościowy chlebek z
mąki z pełnego przemiału. Tylko taka
mąka zawiera dużo błonnika i witamin z grupy B. Smaczna, chrupiąca kromka będzie początkem naszej przygody pieczenia zdrowego
chlebka.https://www.youtube.com/watch?v=sbXg6WGJQz4Składniki:3-4 łyżki zakwasu
chlebowego*2 szklanki
mąki pszennej razowej1 szklanka
mąki żytniej razowej1 szklanka
mąki pszennej białejok. 2 1/4 szklanki
wody1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
mioduWykonanie:– Wszystkie składniki mieszamy wyrabiając tak jak ciasto do
chleba.– Wykładamy do foremek do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość) – wyrasta 4-5 godzin (zależnie od temperatury pomieszczenia).– Pieczemy w temperaturze 360F (180C) przez ok. 1h 15 min.*Zakwas
chlebowy do pieczenia
chlebaProces wykonania obejmuje kilka dni:Dzień 1 – Rano: mieszamy ½ szkl.
mąki żytniej i ½ szkl.
wody i dajemy do litrowego słoikaWieczorem: dodajemy ½ szkl.
mąki żytniej i ½ szklanki
wody, mieszamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej (20C lub więcej)Dzień 2 – Wieczorem: do wcześniej przygotowanych składników dodajemy 1 łyżkę
mąki żytniej i 1 łyżkę ciepłej
wody.Dzień 3 – Wieczorem: do wcześniej przygotowanych składników dodajemy 1 łyżkę
mąki żytniej i 1 łyżkę ciepłej
wody.Dzień 4 – Wieczorem: do wcześniej przygotowanych składników dodajemy 1 łyżkę
mąki żytniej i 1 łyżkę ciepłej
wody.Dzień 5 – Wieczorem: do wcześniej przygotowanych składników dodajemy 1 łyżkę
mąki żytniej i 1 łyżkę ciepłej
wody. Zakwas może być już użyty. Można też wstawić go do lodówki na 2 dodatkowe dni.