ßßß Cookit - przepis na Jajka z łososiem w cieście francuskim

Jajka z łososiem w cieście francuskim

nazwa

Wykonanie

środa, 16 Kwiecień 2014, autor: blue_megi, 8 Komentarzy »
Jajka jem codziennie i nie wyobrażam sobie bez nich moich posiłków. Robię omlety, frittaty, kogel mogel, jajecznice, a od dziś mam na nie jeszcze jeden sposób. Jajka z łososiem w cieście francuskim sprawdzą się zarówno na śniadanie jak i obiad. Są sycące i naprawdę smaczne. Gotowe ciasto francuskie lubię za to, że w ciągu kilku minut (plus oczywiście czas pieczenia) można z niego przygotować sycącą przekąskę lub małe słodkie co nieco. Polecam!
Składniki:
4 jajka + żółtko
opakowanie ciasta francuskiego
100 g wędzonego łososia w plastrach
łyżeczka mleka
pomidorki koktajlowe i szczypiorek do podania
Jajka gotujemy na pół miękko. Ja wkładam jajka do zimnej wody i gdy się zagotuje nastawiam minutnik na 5 minut. Następnie przelewam jajka zimną wodą.
Obieramy jajka ze skorupek.
Ciasto francuskie kroimy w poprzek na 4 kawałki. Na każdym kawałku układamy plastry wędzonego łososia i jedno jajko. Zwijamy ciasto. Palcami dociskamy otwarte brzegi. Układamy jajka w cieście na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Żółtko roztrzepujemy z mlekiem. Smarujemy wierzch ciasta. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut. Jajka z łososiem w cieście francuskim możemy podać na przykład z pomidorkami albo sałatką. Smacznego!
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/swiatecznie/wielkanoc/jajka-lososiem-ciescie-francuskim