Wykonanie
środa, 16 Kwiecień 2014, autor: blue_megi, 8 Komentarzy »
Jajka jem codziennie i nie wyobrażam sobie bez nich moich posiłków. Robię omlety, frittaty, kogel
mogel, jajecznice, a od dziś mam na nie jeszcze jeden sposób.
Jajka z
łososiem w cieście francuskim sprawdzą się zarówno na śniadanie jak i obiad. Są sycące i naprawdę smaczne. Gotowe
ciasto francuskie lubię za to, że w ciągu kilku minut (plus oczywiście czas pieczenia) można z niego przygotować sycącą przekąskę lub małe słodkie co nieco. Polecam!Składniki:4
jajka +
żółtkoopakowanie
ciasta francuskiego100 g
wędzonego łososia w plastrachłyżeczka
mlekapomidorki koktajlowe i
szczypiorek do podania
Jajka gotujemy na pół miękko. Ja wkładam
jajka do zimnej
wody i gdy się zagotuje nastawiam minutnik na 5 minut. Następnie przelewam
jajka zimną
wodą.Obieramy
jajka ze skorupek.
Ciasto francuskie kroimy w poprzek na 4 kawałki. Na każdym kawałku układamy plastry
wędzonego łososia i jedno
jajko. Zwijamy ciasto. Palcami dociskamy otwarte brzegi. Układamy
jajka w cieście na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Żółtko roztrzepujemy z
mlekiem. Smarujemy wierzch ciasta. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut.
Jajka z
łososiem w cieście francuskim możemy podać na przykład z
pomidorkami albo
sałatką. Smacznego!