Wykonanie
niedziela, 28 Czerwiec 2009, autor: blue_megi, 2 Komentarzy »Clafoutis rozsławiło Limousin, jeden z regionów środkowej Francji. W klasycznej postaci zawiera czarne
czereśnie, najlepiej z pestkami dla podkreślenia smaku. Niekiedy nasącza się
owoce alkoholem.Z ręką na
sercu mogę powiedzieć, że to najlepszy przepis na clafoutis jaki dotychczas znalazłam. Ciasto jest bardzo delikatne i baaardzo maślane. Przepis pochodzi z książki Michela Roux.Potrzebne nam będzie:naczynie żaroodporne o średnicy 20 cm i głębokości co najmniej 5 cm.

Składniki:100g
masła350g
wiśni bez pestek na ciasto:2
jajka80g
mąki80g roztopionego i ostudzonego
masła60g
cukru150ml
mleka1
laska wanilii1 łyżka
wódki wiśniowej lub
likieru wiśniowegoJajka roztrzepujemy widelcem i dodajemy
mąkę. Mieszając wlawamy
masło i stopniowo wsypujemy
cukier i wlewamy
mleko. Dodajemy
wanilię i ewentualnie
alkohol.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Formę smarujemy grubo
masłem (60g) i układamy na spodzie
wiśnie. Delikatnie wlewamy ciasto. Wkładamy formę do piekarnika. Pieczemy przez 10 minut i zmniejszamy temperaturę do 180 stopni.
Masło, które nam pozostało kroimy na kawałki i posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy jeszcze około 25 minut. Posypujemy warstwą
cukru i odstawiamy na kilka minut. Podajemy na ciepło.