ßßß Cookit - przepis na Clafoutis z wiśniami wg Michela Roux

Clafoutis z wiśniami wg Michela Roux

nazwa

Wykonanie

niedziela, 28 Czerwiec 2009, autor: blue_megi, 2 Komentarzy »
Clafoutis rozsławiło Limousin, jeden z regionów środkowej Francji. W klasycznej postaci zawiera czarne czereśnie, najlepiej z pestkami dla podkreślenia smaku. Niekiedy nasącza się owoce alkoholem.
Z ręką na sercu mogę powiedzieć, że to najlepszy przepis na clafoutis jaki dotychczas znalazłam. Ciasto jest bardzo delikatne i baaardzo maślane. Przepis pochodzi z książki Michela Roux.
Potrzebne nam będzie:
naczynie żaroodporne o średnicy 20 cm i głębokości co najmniej 5 cm.
Składniki:
100g masła
350g wiśni bez pestek na ciasto:
2 jajka
80g mąki
80g roztopionego i ostudzonego masła
60g cukru
150ml mleka
1 laska wanilii
1 łyżka wódki wiśniowej lub likieru wiśniowego
Jajka roztrzepujemy widelcem i dodajemy mąkę. Mieszając wlawamy masło i stopniowo wsypujemy cukier i wlewamy mleko. Dodajemy wanilię i ewentualnie alkohol.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Formę smarujemy grubo masłem (60g) i układamy na spodzie wiśnie. Delikatnie wlewamy ciasto. Wkładamy formę do piekarnika. Pieczemy przez 10 minut i zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Masło, które nam pozostało kroimy na kawałki i posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy jeszcze około 25 minut. Posypujemy warstwą cukru i odstawiamy na kilka minut. Podajemy na ciepło.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/desery/clafoutis-z-wisniami-wg-michela-roux