Wykonanie
Przygotowywałam już Flaugnarde z
truskawkami Przyszła
pora na oryginał tego deseru. Z
wiśniami.
Owoce powinny być z pestką, czyli pomijamy ich drylowanie.Chyba, że komuś przeszkadza odkładanie pestek w trakcie konsumpcji :)Wypiek jest idealny na śniadanie, deser czy popołudniowej
kawy.Smakuje wybornie sam, posypany
cukrem pudrem jak i z
lodami.Nie pozostaje nam nic innego tylko wypróbować wszystkie jego wersje.Clafoutis przygotowałam w wirtualnej kuchni.3 łyżki
mąki1 łyżka
cukru1 łyżka roztopionego
masła1
jajko100ml
mleka150g
wiśniMikserem ubić
jajko z
cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy
mąką,
mleko, roztopione
masło. Kokilkę wysmarować
masłem.
Wiśnie myjemy i układamy w naczynku, zalewamy
ciastem.Pieczemy 25min w 180stopniach.