Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
masło 125 gramów
śmietana 125 gramów
orzechy 20 gramów
drożdże 20 gramów
sól według uznaniagałka muszkatałowa według uznania
parówki 6 sztuk
jajka 1 sztuktłuszcz według uznaniaWykonanie:
Parówki rozgrzać we wrzątku (15 min) po czym obrać z osłonek.
Mąkę przesiać z tłuszczem, dodać
sól,
śmietanę z roztartymi
drożdżami, startą gałkę. Ciasto dobrze wyrobić. Rozwałkować placek grubości pół centymetra i takiej szerokości, by ułożyć wzdłuż na brzegu dwie
parówki. Zawinąć je pojedynczą warstwą ciasta, posmarować zmiękczonym
masłem. Ułożyć znów obok zwiniętych następne dwie
parówki, zawinąć razem z poprzednimi, posmarować
masłem i ułożyć następne dwie
parówki zawijając resztą ciasta smarując za każdym zawinięciem
masłem (powstają wówczas po upieczeniu dzielące się warstwy). Ułożyć pieróg na blaszce do pieczenia, posmarować rozbitym
jajkiem, wstawić do mocno nagrzanego piekarnika (220 stopni) i upiec na rumiano.Autor:
Kasia i TomekZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: