ßßß Cookit - przepis na Pieróg z parowkami

Pieróg z parowkami

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
masło 125 gramów
śmietana 125 gramów
orzechy 20 gramów
drożdże 20 gramów
sól według uznania
gałka muszkatałowa według uznania
parówki 6 sztuk
jajka 1 sztuk
tłuszcz według uznania
Wykonanie:
Parówki rozgrzać we wrzątku (15 min) po czym obrać z osłonek. Mąkę przesiać z tłuszczem, dodać sól, śmietanę z roztartymi drożdżami, startą gałkę. Ciasto dobrze wyrobić. Rozwałkować placek grubości pół centymetra i takiej szerokości, by ułożyć wzdłuż na brzegu dwie parówki. Zawinąć je pojedynczą warstwą ciasta, posmarować zmiękczonym masłem. Ułożyć znów obok zwiniętych następne dwie parówki, zawinąć razem z poprzednimi, posmarować masłem i ułożyć następne dwie parówki zawijając resztą ciasta smarując za każdym zawinięciem masłem (powstają wówczas po upieczeniu dzielące się warstwy). Ułożyć pieróg na blaszce do pieczenia, posmarować rozbitym jajkiem, wstawić do mocno nagrzanego piekarnika (220 stopni) i upiec na rumiano.
Autor: Kasia i Tomek
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7916/Pierog-z-parowkami