ßßß Cookit - przepis na Lody z sosem cassis

Lody z sosem cassis

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 15 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
porzeczka czarna 50 dekagramów
cukier 1 szklanek
śmietana kremówka 1 szklanek
likier cassis 2 łyżek stołowych
lody 400 mililitrów
polewa czekoladowa 1 sztuk
Wykonanie:
Porzeczki opłukać na sicie, dokładnie osączyć. Kilka łyżek odłożyć, pozostałe owoce włożyć do rondla o grubym dnie, posypać cukrem i smażyć przez 5 minut, mieszając. Ostudzić, zmiksować z likierem. Śmietanę ubić, odłożyć 4 łyżki, pozostałą wymieszać z masą porzeczkową. Sos wstawić pod przykryciem do lodówki. Polewę przygotować według przepisu na opakowaniu. Gdy zacznie gęstnieć, dodać odłożone porzeczki i wymieszać tak, by całe owoce obtoczone zostały czekoladą. Następnie wyjąc je widelcem na pergamin do całkowitego zastygnięcia. Lody nałożyć do pucharków, polać sosem, posypać porzeczkami w czekoladzie. Każda porcję ozdobić bita śmietaną, polać resztą polewy.
Uwagi:
porzeczki mrożone
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/2366/Lody-z-sosem-cassis