ßßß Cookit - przepis na Torcik orzechowy

Torcik orzechowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
orzechy włoskie 30 dekagramów
cukier puder 20 dekagramów
jajka 8 sztuk
cytryna 1 sztuk
bułka tarta 3 łyżek stołowych
Cynamon według uznania
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek,utrzeć z cukrem pudrem na gładką puszystą masę,połączyć z sokiem wyciśniętym z cytryny.Orzechy oczyścić ze skórki,dwadzieścia pięć dekagramów zemleć,a resztę pozostawić do dekoracji.Zmielone orzechy wymieszać z bułką tartą,masą żółtkową,na końcu dodać ubitą z białek sztywną pianę,delikatnie wymieszać.Ciasto przełożyć do tortownicy posmarowanej masłem i posypaną bułką tartą.Piec 50 minut w temp.180 st.C . Posypać cukrem cynamonowym lub cynamonem przygotowane ciasto.
Uwagi:
Cukier cynamonowy lub cynamon do posypania ciasta
Autor: krysia15
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7303/Torcik-orzechowy