ßßß Cookit - przepis na Zapiekane figi

Zapiekane figi

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 15 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
figi 8 sztuk
ser camembert 1 sztuk
sok z cytryny 1 sztuk
miód 4 łyżek stołowych
olej 4 łyżek stołowych
orzeszki pinii 30 gramów
tymianek według uznania
Wykonanie:
Umyte, osuszone świeże figi z węższej strony ponacinać na krzyż, do połowy owocu. Ser pokroić na 8 kawałków równej wielkości i włożyć po 1 do środka każdej figi. Miód wymieszać z sokiem z cytryny i oliwą. Figi ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać przygotowanym sosem. Piekarnik nagrzać do 150 stopni i wstawić naczynie na najwyższą półkę na 4 minuty. Wyjąc i posypać orzeszkami i ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 4 minuty. Podawać udekorowane gałązkami tymianku.
Uwagi:
Orzeszki pinii można zastąpić orzechami włoskimi.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9458/Zapiekane-figi