Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegobabka cytrynowa 2 sztuk
margaryna 1 kostek
jajka 1 sztuk
powidła śliwkowe 1 sztukWykonanie:
Margarynę utrzeć w misce z
jajkiem. Dodać zawartość dwóch opakowań koncentratu babki cytrynowej. Ciasto wymieszać. 2/3 ilości ciasta rozłożyć na dnie blachy posmarowanej tłuszczem i posypanej
mąką. Na ciasto rozsmarować powidła. Pozostałe ciasto rozłożyć na wierzch na całej powierzchni, nabierając palcami małe porcyjki - tak aby po upieczeniu wierzch składał się z takich małych placków ciasta, z pomiędzy których będą prześwitywać powidła. Piec w 170-175 stopniach do lekkiego zarumienienia ciasta.Uwagi:Opakowanie babki cytrynowej dowolnej firmy. Mikser przyda się co najwyżej do roztarcia
margaryny z
jajkiem. Po dosypaniu koncentratów babki ciasto robi się na tyle gęste, że trzeba je niestety mieszać ręcznie. Jest to trochę męczące, ale zaręczam, że warte ostatecznego efektu.Zamiast powideł można zastosować także jakikolwiek inny
dżem - w zależności od gustu. Jednakże ja polecam powidła, bo i konsystencją, i smakiem świetnie się zgrywają z
ciastem.Rozmiar blachy 25-26x38-40 cm.Autor: ElciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: