ßßß Cookit - przepis na Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
babka cytrynowa 2 sztuk
margaryna 1 kostek
jajka 1 sztuk
powidła śliwkowe 1 sztuk
Wykonanie:
Margarynę utrzeć w misce z jajkiem. Dodać zawartość dwóch opakowań koncentratu babki cytrynowej. Ciasto wymieszać. 2/3 ilości ciasta rozłożyć na dnie blachy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Na ciasto rozsmarować powidła. Pozostałe ciasto rozłożyć na wierzch na całej powierzchni, nabierając palcami małe porcyjki - tak aby po upieczeniu wierzch składał się z takich małych placków ciasta, z pomiędzy których będą prześwitywać powidła. Piec w 170-175 stopniach do lekkiego zarumienienia ciasta.
Uwagi:
Opakowanie babki cytrynowej dowolnej firmy. Mikser przyda się co najwyżej do roztarcia margaryny z jajkiem. Po dosypaniu koncentratów babki ciasto robi się na tyle gęste, że trzeba je niestety mieszać ręcznie. Jest to trochę męczące, ale zaręczam, że warte ostatecznego efektu.
Zamiast powideł można zastosować także jakikolwiek inny dżem - w zależności od gustu. Jednakże ja polecam powidła, bo i konsystencją, i smakiem świetnie się zgrywają z ciastem.
Rozmiar blachy 25-26x38-40 cm.
Autor: Elcia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7067/Ciasto-cytrynowe