Wykonanie
piątek, 2 Kwiecień 2010, autor: blue_megi, 1 Komentarz »Kolejny prosty i szybki do wykonania przepis na małe co nieco do popołudniowej
kawy.

składniki:250 g
twarogukostka
margaryny1,5 szklanki
mąki pszennej (czasem
daję żytniej i też są świetne)4 łyżki
cukru pudrupowidła śliwkoweZ
twarogu,
margaryny,
mąki i
cukru zagniatamy ciasto. Jeśli potrzeba dosypujemy dodatkowo
mąkę, aż ciasto przestanie się kleić do rąk. Formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki.Na stolnicy posypanej
mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość około pół centymetra. Tniemy na trójkątne kawałki. Na każdy nakładamy łyżeczkę powideł i zawijamy formując rogalik. Układamy na blaszce posmarowanej
masłem w kilkucentymetrowych odstępach. Pieczemy w 190 stopniach aż będą złociste. Można popudrować albo polukrować wedle uznania.Znikają dosyć szybko, więc zazwyczaj robię z podwójnej porcji składników.