ßßß Cookit - przepis na Rogaliki z nadzieniem

Rogaliki z nadzieniem

nazwa

Wykonanie

piątek, 2 Kwiecień 2010, autor: blue_megi, 1 Komentarz »
Kolejny prosty i szybki do wykonania przepis na małe co nieco do popołudniowej kawy.
składniki:
250 g twarogu
kostka margaryny
1,5 szklanki mąki pszennej (czasem daję żytniej i też są świetne)
4 łyżki cukru pudru
powidła śliwkowe
Z twarogu, margaryny, mąki i cukru zagniatamy ciasto. Jeśli potrzeba dosypujemy dodatkowo mąkę, aż ciasto przestanie się kleić do rąk. Formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki.
Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość około pół centymetra. Tniemy na trójkątne kawałki. Na każdy nakładamy łyżeczkę powideł i zawijamy formując rogalik. Układamy na blaszce posmarowanej masłem w kilkucentymetrowych odstępach. Pieczemy w 190 stopniach aż będą złociste. Można popudrować albo polukrować wedle uznania.
Znikają dosyć szybko, więc zazwyczaj robię z podwójnej porcji składników.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ciasteczka/rogaliki-z-nadzieniem