ßßß Cookit - przepis na Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mleko 2 szklanek
cukier 1 szklanek
cukier waniliowy 10 gramów
masło 0.75 kostek
śliwki suszone 500 gramów
orzechy włoskie 100 gramów
kakao 2 łyżek stołowych
skórka pomarańczowa smażona 3 łyżek stołowych
wafle według uznania
Wykonanie:
Przygotowanie masy kajmakowej: na małym ogniu gotować mleko z cukrami, stale mieszając, aż masa zgęstnieje i zbrązowieje. Odstawić z ognia i ostudzić.
Utrzeć masło i ucierając stopniowo dodawać masę kajmakową.
Przygotowanie masy śliwkowej: śliwki namoczyć, osączyć i pokroić w paseczki. Dodać posiekane orzechy, skórkę pomarańczową i syrop. Dusić przez chwilę, mieszając. Wymieszać z kakaem i schłodzić.
Każdy wafel posmarować masą kajmakową i śliwkową. Ułożyć jeden na drugim, docisnąć deseczką i odstawić w chłodne miejsce do stężenia. Następnego dnia udekorować.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3915/Mazurek-kajmakowy