ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 35 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegogalaretka porzeczkowa 3 łyżek stołowychjeżyna 750 gramówmąka 250 gramówmasło 125 gramówcukier 75 gramówjajko 1 sztuksól według uznaniamaliny 200 gramówWykonanie:Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, wymieszać i dodać przesianą mąkę. Wyrobić rękami, aż ciasto będzie zupełnie gładkie, uformować w kulę i odłożyć na godzinę w zimne miejsce. Rozwałkować na grubość 0,5 cm i wyłożyć nim formę wysmarowaną masłem i posypaną mąką, zawijając w górę brzegi na wysokości 2 cm. Przykryć płatem folii, wypełnić owocami i wstawić do piekarnika o temperaturze 200 stopni C. Po około 25 minutach wyjąć z piekarnika, zdjąć ostrożnie owoce. Ciasto wyjąć i przestudzić. Posmarować galaretką i ułożyć jeżyny. Osobno podać świeżą lub ubitą śmietankę.Uwagi:Dla smakoszy którzy lubią urozmaicenie napiszę ze dodać można również wiśni.Ciasta i DeseryPotrawy mączne weg.Komentarze:Autor: karotkaData: 2009-04-30mniammmDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: