Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 240 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
indyk 1 sztukmarynata z
ziół i
soli według uznania
masło 2 łyżek stołowych
mąka 2 łyżek stołowych
bulion 1 szklanek
konfitura żurawinowa według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umytego, osuszonego
indyka na 24 godziny przed pieczeniem umieścić w marynacie z
ziół i
soli. Do pieczenia zawinąć w folię aluminiową, umieścić w brytfannie i piec tyle godzin, ile kilogramów warzy
indyk. Piec w 200 stopniach. Na ostatnie 10 minut rozwinąć lekko folię, to skórka będzie chrupiąca. Przed podaniem koniecznie posmarować lekko
masłem. Podawać z
sosem żurawinowym.
Sos żurawinowy: z
masła i
mąki zrobić zasmażkę, powoli wlewać
bulion, mieszając zagotować. Dodać
konfiturę z
żurawin, przyprawić do smaku
solą, dobrze wymieszać. Sos można podawać ciepły lub zimny.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaKomentarze:Autor: siaraData: 2011-04-01Waży piszemy przez "ż", a nie przez "rz". Taka skromna sugestia ortograficzna ;)Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: