ßßß Cookit - przepis na Indyk pieczony z sosem żurawinowym

Indyk pieczony z sosem żurawinowym

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 240 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
indyk 1 sztuk
marynata z ziół i soli według uznania
masło 2 łyżek stołowych
mąka 2 łyżek stołowych
bulion 1 szklanek
konfitura żurawinowa według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umytego, osuszonego indyka na 24 godziny przed pieczeniem umieścić w marynacie z ziół i soli. Do pieczenia zawinąć w folię aluminiową, umieścić w brytfannie i piec tyle godzin, ile kilogramów warzy indyk. Piec w 200 stopniach. Na ostatnie 10 minut rozwinąć lekko folię, to skórka będzie chrupiąca. Przed podaniem koniecznie posmarować lekko masłem. Podawać z sosem żurawinowym.
Sos żurawinowy: z masła i mąki zrobić zasmażkę, powoli wlewać bulion, mieszając zagotować. Dodać konfiturę z żurawin, przyprawić do smaku solą, dobrze wymieszać. Sos można podawać ciepły lub zimny.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Komentarze:
Autor: siara
Data: 2011-04-01
Waży piszemy przez "ż", a nie przez "rz". Taka skromna sugestia ortograficzna ;)
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5831/Indyk-pieczony-z-sosem-zurawinowym