Wykonanie
Dzięki zeszłorocznemu zwycięstwu reprezentacji Pleszewskiego Forum Kobiet w rywalizacji w Gostyniu, Powiat Pleszewski miał przywilej organizacji tegorocznego konkursu. W ogrodach Starostwa Powiatowego w Pleszewie zaprezentowało się siedemnaście Kół Gospodyń Wiejskich i lokalnych stowarzyszeń z całego województwa wielkopolskiego:- Stowarzyszenie "Forum Kobiet Powiatu Pleszewskiego"
- KGW Oporzyn (pow. wągrowiecki)
- KGW Nowa
Wieś Ujska (pow. pilski)
- KGW Sowina (pow. pleszewski)
- KGW
Ziółkowo (pow. gostyński)
- KGW Trzebin (pow. pleszewski)
- KGW Kuźnia (pow. pleszewski)
- KGW Lipia Góra (pow. chodzieski)
- KGW Sławoszew (pow. jarociński)
- KGW Kraszewice (pow. ostrzeszowski)
- KGW Ligota (pow. ostrowski)
- Technikum Gastronomiczne - Zespół Szkół Technicznych w Pleszewie
- KGW Wałków (pow. krotoszyński)
- KGW Ciemień (pow. turecki)
- KGW Gorzykowo (pow. gnieźnieński)
- KGW Rozdrażew (pow. krotoszyński)
- KGW
Masłowo (pow. śremski)
W całych ogrodach unosiły się cudne zapachy: wytrawne i słodkie.Były i pampuchy, i kopytka, i
kasza, i siwe kluchy. Były
kaczki,
golonki wieprzowe, roladki drobiowe i ze
schabu, i świeżonka. Zupy: jarzynowa, żurek, rumfordzka i czernina. Było też leczo i bigos, i modra
kapusta, i
kapustka zasmażana...Ze słodkości
panie prezentowały: eklerki, makowce, serniki,
ciasta drożdżowe, szneki z glancem, rożki
piwno-
śmietanowe, placek malinowy, chrusty na
piwie i kruche różyczki, i
torty, i pierniki, i
rogale, i amoniaczki, i szarlotki...Prezentowane potrawy tradycyjnej kuchni wielkopolskiej cieszyły nie tylko zmysł zapachu, ale również smaku - tuż po degustacji i ocenie przez jury konkursowe dań mogli skosztować wszyscy. Muszę przyznać, że to była prawdziwa eksplozja smaków.Wśród stoisk nie zabrakło również prezentacji sponsorów imprezy: