ßßß Cookit - przepis na III Festiwal Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej

III Festiwal Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej

nazwa

Składniki

Wykonanie

Dzięki zeszłorocznemu zwycięstwu reprezentacji Pleszewskiego Forum Kobiet w rywalizacji w Gostyniu, Powiat Pleszewski miał przywilej organizacji tegorocznego konkursu. W ogrodach Starostwa Powiatowego w Pleszewie zaprezentowało się siedemnaście Kół Gospodyń Wiejskich i lokalnych stowarzyszeń z całego województwa wielkopolskiego:
- Stowarzyszenie "Forum Kobiet Powiatu Pleszewskiego"
- KGW Oporzyn (pow. wągrowiecki)
- KGW Nowa Wieś Ujska (pow. pilski)
- KGW Sowina (pow. pleszewski)
- KGW Ziółkowo (pow. gostyński)
- KGW Trzebin (pow. pleszewski)
- KGW Kuźnia (pow. pleszewski)
- KGW Lipia Góra (pow. chodzieski)
- KGW Sławoszew (pow. jarociński)
- KGW Kraszewice (pow. ostrzeszowski)
- KGW Ligota (pow. ostrowski)
- Technikum Gastronomiczne - Zespół Szkół Technicznych w Pleszewie
- KGW Wałków (pow. krotoszyński)
- KGW Ciemień (pow. turecki)
- KGW Gorzykowo (pow. gnieźnieński)
- KGW Rozdrażew (pow. krotoszyński)
- KGW Masłowo (pow. śremski)
W całych ogrodach unosiły się cudne zapachy: wytrawne i słodkie.
Były i pampuchy, i kopytka, i kasza, i siwe kluchy. Były kaczki, golonki wieprzowe, roladki drobiowe i ze schabu, i świeżonka. Zupy: jarzynowa, żurek, rumfordzka i czernina. Było też leczo i bigos, i modra kapusta, i kapustka zasmażana...
Ze słodkości panie prezentowały: eklerki, makowce, serniki, ciasta drożdżowe, szneki z glancem, rożki piwno-śmietanowe, placek malinowy, chrusty na piwie i kruche różyczki, i torty, i pierniki, i rogale, i amoniaczki, i szarlotki...
Prezentowane potrawy tradycyjnej kuchni wielkopolskiej cieszyły nie tylko zmysł zapachu, ale również smaku - tuż po degustacji i ocenie przez jury konkursowe dań mogli skosztować wszyscy. Muszę przyznać, że to była prawdziwa eksplozja smaków.
Wśród stoisk nie zabrakło również prezentacji sponsorów imprezy:
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2013/08/iii-festiwal-tradycyjnej-kuchni.html