Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość CzegoMrożone
śliwki 40 sztuk
cukier według uznania
ziemniaki 1 kilogramów
mąka 1.5 szklanek
jajka 1 sztuk
mąka według uznania
cukier według uznaniatłuszcz według uznaniaWykonanie:Obrać
ziemniaki, zalać wrzątkiem, posolić niezbyt mocno, ugotować. Dobrze wytrząsnąć z pary, przepuścić przez praskę lub dobrze utłuc. W czasie gotowania
ziemniaków włożyć
śliwki na sito, przelać wrzątkiem po czym każdą nakrajać wzdłuż i wyjąć pestkę (nie rozmrażać
śliwek). Do
ziemniaków dodać
mąkę,
jajko i dobrze wyrobić ciasto. Toczyć grube wałki, kroić w plastry, każdy troszkę spłaszczyć trzymając na dłoni, położyć
śliwkę, nasypać do niej troszkę
cukru, zalepiać zgrabne knedle. Po wykonaniu wszystkich włożyć je na lekko osolony wrzątek. Od wypłynięcia na wierzch gotować około 5 minut na niezbyt silnym ogniu. Okrasić
masłem z
bułka tartą lub posypać
cukrem.Autor:
Kasia i TomekZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryInneDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: