Karobella – krem z karobem, awokado i bananem

nazwa

Wykonanie

Advertisements
Składniki:
1 duże, dojrzałe i miękkie awokado
1 dojrzały banan
3 – 4 łyżki karobu
3 – 4 łyżki syropu daktylowego, z agawy lub klonowego
2 łyżki mleka z migdałów lub z orzechów laskowych
spora szczypta soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze kielichowym na gładki krem.
Uwagi:
* awokado powinno być bardzo dojrzałe, inaczej karobella będzie gorzkawa
* awokado często różni się smakiem, więc przepis można odpowiednio modyfikować wg własnego gustu – dodać więcej karobu lub syropu słodzącego
* sól w tym przepisie jest ważna, gdyż wzmacnia smak kremu i redukuje posmak awokado
* karobellę najlepiej jest przygotować tuż przed podaniem, inaczej gorzknieje
* krem można zamrozić w pojemniczkach do lodów i podawać jako lody na patyku
[Głosów: 0 Average: 0 /5]
Źródło:https://zdrowienatalerzu.pl/karobella-krem-z-karobem-awokado-i-bananem