Wykonanie
Ramen na stałe rozgościł się w Polsce. W każdym większym
mieście można już skosztować tego dania i wiele osób je uwielbia. Sama należę do wielkich miłośników ramenu i oprócz odwiedzania rozmaitych restauracji, chętnie eksperymentuję w domu. Dzisiaj publikuję przepis na
jajka do ramenu – Nitamago, ponieważ każdy wielbiciel domowego ramenu powinien go znać!Aby osiągnąć efekt lejącego się
żółtka jajko trzeba gotować bardzo krótko – u mnie jest to 5 do 5,5 minuty po wrzuceniu
jajek do wrzącej
wody. Z tak ugotowanym
jajkiem należy postępować delikatnie i uważać przy obieraniu, aby nam się nie rozleciało. Po schłodzeniu w lodówce
żółtko będzie miało idealną konsystencję.W tym momencie na moim blogu nie znajdziecie zbyt wielu przepisów na Ramen, ale mam nadzieję, że niedługo się to zmieni. Dostępny jest na razie przepis na
Curry ramen – który można by określić jako Ramen fusion i będzie idealny dla osób, które rozpoczynają swoją przygodę z azjatyckimi noodlami.Przepis na Nitamago –
jajka do ramenu znajdziecie poniżej.
Author:
Miss BerryCzas przygotowania: 4 minutCzas gotowania: 6 minutW
sumie: 10 minutPorcje: 4Składniki4
jajka150 ml
sosu sojowego (1/2 szklanki)½ szklanki
wody2 łyżki mirinu1 ząbek
czosnku1 kawałek
imbiru1 łyżka
mioduPrzygotowanie
Jajka ugotować na miękko. Do wrzącej
wody włożyć
jajka i gotować przez 6 minut. Następnie odcedzić, zalać zimną
wodą i odstawić do ostrygnięcia.Przygotować marynatę. W miseczce wymieszać
sos sojowy, mirin,
czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany
imbir i
miód.
Jajka obrać ze skorupek, włożyć do woreczka strunowego i zalać marynatą. Włożyć do lodówki na 6-12 godzin, po tym czasie wyjąć z marynaty aby
jajka nie były zbyt intensywne w smaku. Gotowe! Można przechowywać przez kilka dni w lodówce.3 . 5.3251
Podoba Ci się ten przepis?Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!