Wykonanie

Gorąca, aromatyczna
czekolada do picia to najlepszy rozgrzewający deser na świąteczny czas. Ta jest dość gęsta, słodka, z posmakiem
wanilii i
cynamonu, dodatkowo ozdobiona słodkimi piankami – pełna świąteczna rozpusta w małym kubku
czekolady! Mam też dla Was parę porad, by powstała najlepsza domowa
czekolada do picia, bo to wcale nie jest takie oczywiste.Jak przygotować
pitną czekoladę, by była wystarczająco gęsta? Tajemnicą jest użycie
śmietanki oprócz
mleka oraz spora ilość
czekolady – ponad jedna tabliczka! To niemało, ale jeśli efekt ma być imponujący, to lepiej nie oszczędzać.Ja proponuję wersje z dużą ilością
mlecznej czekolady, bo ją uwielbiam. Dla niektórych to może być oburzające, bo to fakt, że prawdziwa
czekolada to ta gorzka z minimum 70%
kakao. Śmiało możecie zmieniać proporcje
czekolady mlecznej i gorzkiej w tym przepisie, wedle swojego gustu.Natomiast, jak zrobić gorącą
czekoladę, by była gładka i aksamitna?
Czekolada roztapiana w
mleku ma tendencję do delikatnego rozwarstwiania się – jak tego uniknąć? należy
czekoladę podgrzać dwa
razy – najpierw roztopić
czekoladę w
mleku i
śmietance, następnie odstawić do lekkiego przestygnięcia i powolnego roztopienia do końca, a następnie podgrzać powtórnie i wtedy koniecznie użyć małej trzepaczki, która rozbije drobne kawałki
czekolady i lekko napowietrzy nasz
napój. Wasza
czekolada na gorąco będzie aksamitna i jednolita!
Czekolada na gorąco do picia - przepis na 2
kubki po 250 ml, tj. na porcje dla dwóch osóbSkładniki300 ml
mleka 3,2%150 ml
śmietanki 30%80 g
czekolady mlecznej50 g
czekolady gorzkiej, minimum 70%
kakaoszczypta
cynamonukilka kropli ekstraktu
waniliowego z prawdziwej
waniliido podaniasłodkie pianki
kakao do oprószeniaWykonanie w garnuszku z grubym dnem umieścić
mleko,
śmietankę i drobno połamane
czekolady gorzką i
mleczną. Doprawić
cynamonem i ekstraktem z
waniliicałość podgrzewać na wolnym ogniu, aż
czekolady się całkowicie roztopią. Od czasu do czasu zamieszaćzdjąć
czekoladę z ognia i odstawić na około 15 do 20 minut, co pozwoli
czekoladzie w pełni się roztopić i połączyć z
mlekiem i
śmietankąpo tym czasie ponownie podgrzać
czekoladę i intensywnie mieszać, koniecznie trzepaczką kuchenną. Odczekanie, ponownie podgrzanie oraz mieszanie trzepaczką, która ostatecznie rozbije każdy kryształek
czekolady i napowietrzy
napój, zapewnią nam aksamitną
czekoladę do piciagorącą
czekoladę przelać do kubków, ozdobić piankami, jeśli lubimy. Można oprószyć sypkim
kakao dla dekoracji. Gorącą
czekolade można również podać z kleksem słodkiej
bitej śmietany, zamiast pianek




Przepis własny.Polub i bądź w
kontakcieFotokulinarnie na facebookuZobacz także