Wykonanie
Kto nie lubi czekolady? Na szczególną uwagę zasługuje gorzki wariant, który sprawdza się idealnie jako ważny składnik ciast. Przygotowanie takich wypieków jest niezwykle proste, a ich smak – zapadający w pamięć. Co powiesz na blok
czekoladowy z dodatkiem pianek marshmallow?Blok
czekoladowy nie wymaga pieczenia, a jego przygotowanie trwa zaledwie kilkadziesiąt minut. Takie ciasto sprawdzi się świetnie jako dodatek do
kawy czy przekąska na tematyczne spotkania.Do przygotowania bloku
czekoladowego z piankami marshmallow będziesz potrzebować kilku łatwo dostępnych składników. Taki deser nie wymaga pieczenia, dlatego przed zmieszaniem poszczególnych dodatków wystarczy przygotować formę keksową i wyłożyć ją papierem do pieczenia.Składniki:3 tabliczki
czekolady gorzkiej klasycznej 64% lub
czekolady gorzkiej 80% E.Wedel (w zależności, jak słodkie ciasta preferujesz),300 g
mleka w proszku,200 g
masła,150 ml
wody,150 g
cukru,100 g
herbatników,100 g pianek marshmallow.Sposób przygotowania:Do garnka włóż
masło, dosyp
cukier i zalej mieszankę
wodą. Następnie gotuj na małym ogniu aż do momentu rozpuszczenia wszystkich składników. Dodaj
czekoladę połamaną na kawałki i mieszaj do czasu połączenia z
masłem i
cukrem. Zostaw do ostudzenia. W tym czasie przygotuj niewielkie kawałki
herbatników oraz pianki marshmallow. Jeśli chcesz, możesz przekroić je na pół lub wybrać
słodycze w wersji mini. Zmieszaj pianki i
herbatniki z przygotowaną masą
czekoladową, a następnie dodaj
mleko w proszku. Wymieszaj dokładnie w taki sposób, by dodatki rozłożyły się równomiernie w stosunku do ilości masy. Całość przełóż do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do lodówki na noc.Ważne: nie dodawaj pianek do masy przed jej dokładnym wystygnięciem. Jeśli zrobisz to w momencie, gdy
krem czekoladowy będzie gorący,
słodycze rozpuszczą się całkowicie lub stracą swoje ,,piankowe” właściwości.Wyłożenie blachy papierem do pieczenia pozwala na łatwiejsze wyjmowanie poszczególnych kawałków gotowego ciasta z formy. Produkt ten możesz zastąpić folią spożywczą lub innymi materiałami, które spiszą się tak samo dobrze w tej roli.Przepis na blok
czekoladowy z piankami marshmallow można modyfikować w dowolny sposób. Jeśli chcesz, dodaj na wierzch masy
sezam,
orzechy,
rodzynki lub świeże
owoce. To samo możesz zrobić również w przypadku wnętrza ciasta. W połączeniu z
czekoladą idealnie sprawdzą się
banany,
wiśnie czy nawet
żurawina.Blok
czekoladowy można z łatwością przygotować bez użycia piekarnika. Z tego powodu jest on bardzo szybką i niewymagającą propozycją, która spisze się doskonale podczas dowolnych spotkań. Jeśli tworzysz go z myślą o świętach czy okazjach takich, jak Halloween, udekoruj ciasto w sposób nawiązujący do konkretnej okoliczności. Możesz postawić na kolorowe
pisaki lub gotowe ozdoby, które nadadzą deserowi nieco ciekawszy charakter.Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-szybkie-ciasto-czekoladowe/