ßßß Cookit - przepis na Grzanki z gruszką, z serem pleśniowym i orzechami

Grzanki z gruszką, z serem pleśniowym i orzechami

nazwa

Wykonanie

Grzanki z gruszką, pastą z suszonych pomidorów, przełamujący smak rukoli. Ser pleśniowy, szynka parmeńska do tego słodka gruszka zatopiona miodem i orzechami – niebo w gębie! Uwielbiam te grzanki są idealne na przekąskę, sprawdzą się świetnie jako przystawka, mają jednak jedną wadę, znikają bardzo szybko 😛 Dzięki uprzejmości marki Helio Stovit oraz Ole! często goszczą u mnie takie pyszności.
Składniki
5 plasterki sera z niebieską pleśnią
1 bagietka zbożową
5 plastry szynki parmeńskiej
5 łyżeczki pasty z suszonych pomidorów z camamberem OLe!
masło
3 łyżki orzechów włoskich Helio
3 łyżki miodu Stovit
1 gruszka
dwie garści rukoli
pieprz
Sposób przygotowania:
Bagietkę kroimy w skos, smarujemy masłem, podpiekamy w piekarniku lub podsmażamy na złoto. Smarujemy pastą z suszonych pomidorów. Orzechy zarumieniamy na suchej patelni i mieszamy z miodem. Szynkę parmeńska kroimy w paseczki. Gruszkę kroimy w 1 cm plastry, wycinamy gniazda nasienne i podsmażamy na patelni lub pieczemy w piekarniku. Na posmarowanych pastą bagietkach układamy szynkę parmeńską, rukolę, plasterki sera, gruszki oraz orzechy. Posypujemy pieprzem.
Źródło:http://podrozwkulinaria.pl/grzanki-z-gruszka-z-serem-plesniowym-i-orzechami