Wykonanie
Blok
czekoladowy to kultowy deser, który pamięta czasy PRL-u. Po latach zapomnienia znów powraca do
polskich domów – po to, aby zachwycać swoim smakiem. Obecnie pojawia się nie tylko w wersji klasycznej, ale również w wielu modyfikacjach. Jeśli chcesz przygotować blok
czekoladowy, przepis na wariant z
waflami może okazać się ciekawą propozycją. Poznaj szczegóły.Prosty i szybki w przygotowaniu oraz bardzo smaczny – tak w kilku słowach można opisać blok
czekoladowy. Przepis na wersję z
waflami nie jest skomplikowany, więc z przyrządzeniem deseru poradzi sobie każdy – nawet początkujący cukiernik.Podstawą przepisu na blok
czekoladowy jest mieszanka bakaliowa. Nie wszyscy jednak gustują w orzechach i suszonych owocach, dlatego warto przygotować nieco zmodyfikowaną wersję – wariant, w którym główną rolę będą odgrywać
wafle tortowe.Niezbędne składniki:400 g
mleka w proszku,200 g
masła,3 łyżki
kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,1 szklanka
cukru,1 opakowanie
wafli tortowych,½ szklanki
wody.Ilość
cukru możesz zmniejszyć – zgodnie z własnymi preferencjami.Przygotowanie bloku
czekoladowego – krok po krokuWiesz, jak przygotować klasyczny blok czekoladowy? Przepis na wariant z
waflami właściwie niczym się nie różni, dlatego śmiało możesz postępować zgodnie ze znanymi ci zasadami.W większym garnku umieść
masło i roztop je.Dodaj
cukier,
wodę i
kakao. Całość wymieszaj i podgrzewaj aż do uzyskania gładkiej masy.Garnek zdejmij z palnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.W dużym garnku umieść
mleko w proszku.Dodaj połamane
wafle tortowe – niech to będą większe kawałki, dzięki
czemu nie rozpuszczą się pod wpływem ciepłej masy czekoladowej.Do suchych składników wlej płynną
czekoladę i dokładnie wymieszaj.Masę umieść w formie keksowej wyłożonej folią spożywczą lub folią aluminiową. Dociśnij i wyrównaj powierzchnię.Blok
czekoladowy wstaw do lodówki – do schłodzenia na kilka godzin.Bezpośrednio przed podaniem wyjmij deser na chwilę – po to, aby łatwiej było go kroić.Jak udekorować blok czekoladowy?Blok
czekoladowy z
waflami sam w sobie jest bardzo smaczny i atrakcyjny wizualnie. Możesz jednak pokusić się o jego udekorowanie. Do dyspozycji masz wiele możliwości, w tym:
polewa czekoladowa – dla zwiększenia intensywności smaku,
cukier puder – szybki sposób na podniesienie walorów wizualnych,polewa karmelowa – by nadać słodszy posmak deserowi.Blok
czekoladowy – już pokrojony na kawałki i podany na talerzyku – można także udekorować kleksami z
bitej śmietany.Blok
czekoladowy z
waflami to tylko jedna z propozycji modyfikacji klasycznego deseru. Możesz także dodać
herbatniki, które spowodują, że deser nie tylko rozpłynie się w ustach, ale będzie przyjemnie chrupał.