Wykonanie
            Blok 
czekoladowy to kultowy deser, który pamięta czasy PRL-u. Po latach zapomnienia znów powraca do 
polskich domów – po to, aby zachwycać swoim smakiem. Obecnie pojawia się nie tylko w wersji klasycznej, ale również w wielu modyfikacjach. Jeśli chcesz przygotować blok 
czekoladowy, przepis na wariant z 
waflami może okazać się ciekawą propozycją. Poznaj szczegóły.Prosty i szybki w przygotowaniu oraz bardzo smaczny – tak w kilku słowach można opisać blok 
czekoladowy. Przepis na wersję z 
waflami nie jest skomplikowany, więc z przyrządzeniem deseru poradzi sobie każdy – nawet początkujący cukiernik.Podstawą przepisu na blok 
czekoladowy jest mieszanka bakaliowa. Nie wszyscy jednak gustują w orzechach i suszonych owocach, dlatego warto przygotować nieco zmodyfikowaną wersję – wariant, w którym główną rolę będą odgrywać 
wafle tortowe.Niezbędne składniki:400 g 
mleka w proszku,200 g 
masła,3 łyżki 
kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,1 szklanka 
cukru,1 opakowanie 
wafli tortowych,½ szklanki 
wody.Ilość 
cukru możesz zmniejszyć – zgodnie z własnymi preferencjami.Przygotowanie bloku 
czekoladowego – krok po krokuWiesz, jak przygotować klasyczny blok czekoladowy? Przepis na wariant z 
waflami właściwie niczym się nie różni, dlatego śmiało możesz postępować zgodnie ze znanymi ci zasadami.W większym garnku umieść 
masło i roztop je.Dodaj 
cukier, 
wodę i 
kakao. Całość wymieszaj i podgrzewaj aż do uzyskania gładkiej masy.Garnek zdejmij z palnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.W dużym garnku umieść 
mleko w proszku.Dodaj połamane 
wafle tortowe – niech to będą większe kawałki, dzięki 
czemu nie rozpuszczą się pod wpływem ciepłej masy czekoladowej.Do suchych składników wlej płynną 
czekoladę i dokładnie wymieszaj.Masę umieść w formie keksowej wyłożonej folią spożywczą lub folią aluminiową. Dociśnij i wyrównaj powierzchnię.Blok 
czekoladowy wstaw do lodówki – do schłodzenia na kilka godzin.Bezpośrednio przed podaniem wyjmij deser na chwilę – po to, aby łatwiej było go kroić.Jak udekorować blok czekoladowy?Blok 
czekoladowy z 
waflami sam w sobie jest bardzo smaczny i atrakcyjny wizualnie. Możesz jednak pokusić się o jego udekorowanie. Do dyspozycji masz wiele możliwości, w tym:
polewa czekoladowa – dla zwiększenia intensywności smaku,
cukier puder – szybki sposób na podniesienie walorów wizualnych,polewa karmelowa – by nadać słodszy posmak deserowi.Blok 
czekoladowy – już pokrojony na kawałki i podany na talerzyku – można także udekorować kleksami z 
bitej śmietany.Blok 
czekoladowy z 
waflami to tylko jedna z propozycji modyfikacji klasycznego deseru. Możesz także dodać 
herbatniki, które spowodują, że deser nie tylko rozpłynie się w ustach, ale będzie przyjemnie chrupał.