Wykonanie
Poziom trudnościŚliwucha to pyszna, aromatyczna
nalewka na świeżych i suszonych (lub wędzonych) śliwkach. Butelkę tej pysznej
nalewki dostałam od Dorotki – mojej szkolnej koleżanki. Jej smak mnie zachwycił – delikatnie słodki, z
suszoną śliwką,
rodzynkami i
wanilią. Przepis na śliwuchę dostałam od Dorotki już pięć dni później i od razu wzięłam się do roboty. Przygotowanie
nalewki nie jest trudne, choć dość czasochłonne. To doskonały trunek dla wielbicieli
śliwek – na rozgrzewkę po zimowym spacerze, na damskie party, na wieczór z dobrą książką lub filmem.Pyszne przepisy na
śliwkowe przetwory są tutaj, a pozostałe przepisy na domowe
nalewki znajdziecie tutaj .Składniki:2 kg
śliwek200 g suszonych
śliwek (mogą być wędzone)500 g
rodzynek1 kg
cukru1 litr
spirytusu 96%2
laski wanilii1 litr
wódki 38%Sposób przygotowania:
Śliwki umyć, osuszyć, podzielić na połówki i wypestkować (6 pestek odłożyć, pozostałe wyrzucić).W słoju umieścić
świeże śliwki,
suszone śliwki,
rodzynki i odłożone pestki, wszystko zasypać
cukrem i zalać
spirytusem.Odstawić na 3-4 tygodnie, wstrząsnąć od czasu do czasu. Po tym czasie zlać płyn.
Owoce zalać
wódką, dodać przekrojone na połówki
laski wanilii. Odstawić na 2 tygodnie. Znów zlać płyn i połączyć go z pierwszym. Przefiltrować. Przelać do butelek. Odstawić na minimum pół roku – im dłużej tym lepiej.Smacznego!