Wykonanie
Nalewka pachnąca świętami:)Niestety , aby zdążyć z
nalewką na święta za jej przygotowanie należy zabrać się tak około czerwca :) więc teraz już za późno, ale można zacząć szykować się na przyszły rok!Ta
nalewka jest trochę trudniejsza w wykonaniu od zwykłej owocowej, ale na pewno sobie poradzicie ;)
Składniki:- 1kg
śliwek + 3 pestki- 100g
rodzynek- 100 g suszonych
śliwek-
laska wanilii- 0,5 kg
białego cukru- 0,5 l
wódki- 0,5 l
spirytusuŚliwki świeże i suszone dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na cząstki, usuwamy pestki ( standard ).
Rodzynki płuczemy i osączamy.
Śliwki wkładamy do słoja, dokładamy
rodzynki i pestki, zasypujemy
cukrem, zalewamy
spirytusem, odstawiamy w ciemne miejsce na ok. trzy tygodnie. Po tym czasie zlewamy nalew, a
owoce ponownie zalewamy
wódką, dodajemy
wanilię, odstawiamy na kolejne 2 tygodnie. Zlewamy nalew i łączymy z poprzednią partią. Filtrujemy i nalewamy do butelek.Odstawiamy na około 6 miesięcy.