Wykonanie
Cześć,Powoli ogarniamy tryb letniego rozleniwienia i wracamy do rzeczywistości po urlopie. Na pierwszy rzut powrót do korzeni czyli muffinki, które znikają nim
lukier stężeje. Zapraszamy Was na lekkie muffinki z
malinami i
czerwoną porzeczką .Składniki (na 12 muffinek):200 gram czerwonych
porzeczek80 gram
malin100 gram
masła2
jajka1 torebka
cukru wanilinowego4 płaskie łyżki
cukru pudru130 ml
mleka (użyliśmy 3,2%-wego)250 gram
mąki pszennej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaSzczypta
soli2 łyżki
soku z cytryny (na polewę)5 płaskich łyżek
cukru pudru (na polewę).Making-of:
Porzeczki i
maliny myjemy, a następnie osuszamy ręcznikiem kuchennym.
Masło rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia.W jednej misce przesiewamy
mąkę,
sól,
proszek do pieczenia,
cukier wanilinowy oraz
cukier puder.Do drugiej miski wbijamy
jajka. Roztrzepujemy je trzepaczką aż podwoją objętość. Dodajemy wystudzone
masło oraz
mleko. Ponownie roztrzepujemy aż masa będzie gładka.Do pierwszej miski dodajemy
maliny oraz
porzeczki (małą garść
porzeczek odkładamy do polewy) i delikatnie mieszamy łyżką aż wszystkie będą obtoczone w
mące. Następnie dodajemy mokrą mieszankę i ponownie mieszamy.Masę przelewamy do foremek na muffinki (użyliśmy silikonowych) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy na termoobiegu przez około 20 minut (aż do zarumienienia).Gdy muffinki przestygną, przygotowujemy polewę. Łyżką zgniatamy odłożoną uprzednio garść
porzeczek. Mieszamy ją z
sokiem z cytryny i
cukrem pudrem aż masa będzie w miarę jednolita. Polewamy nią muffinki.Smacznego!Gosia i Przemek