Wykonanie
Poziom trudności
Pszenno-żytni chleb ze
słonecznikiem – pyszny
chleb z chrupiącą skórką. Do jego przygotowania użyłam zwykłej
mąki pszennej typ 550 oraz
mąki żytniej pytlowej typ 720.
Mąka pytlowa to biała
mąka żytnia, mielona kilka
razy, oddzielona od
otrąb metodą przesiewania przez pytel – sito o drobnych oczkach do przesiewania
mąki. Tak upieczony
pszenno-żytni chleb ze
słonecznikiem smakuje wyjątkowo i ma rumianą chrupiącą skórkę. Do jego przygotowania potrzebna jest miska, kawałek papieru do pieczenia oraz nieduży żeliwny garnek z pokrywką lub naczynie żaroodporne.Na stronie znajdziecie również przepis na łatwy,
pszenny chleb oraz łatwy
chleb z zakwasem .Porcja na 1 bochenek
chlebaSkładniki:300 g
mąki pszennej typ 550300 g
mąki żytniej pytlowej typ 720100 g suszonych
ziaren słonecznika500 ml przegotowanej, letniej
wody2 łyżeczki
soli5 g
drożdżySposób przygotowania:Przygotowywanie
chleba należy zacząć ok. 14 godzin przed planowanym pieczeniem
chleba. Ja z
chlebem startuję wieczorem, około 19.00. Do szklanej lub nierdzewnej miski wsypać obie
mąki i
ziarna słoneczniki.W mniejszej misce przygotować przegotowaną
wodę, dodać
sól i pokruszone
drożdże, mieszać aż
drożdże i
sól całkowicie się rozpuszczą.Płyn wlać do
mąki. Wszystko wymieszać maszyną z hakiem, drewnianą łyżką lub po prostu ręką do czasu, aż składniki się połączą w jednolitą masę.Miskę z
ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na 12 godzin w temperaturze 18 – 21°C (zimą stawiam miskę na parapecie, tuż przy oknie, latem ciasto wynoszę do chłodnej piwnicy).Rano ciasto sporo urośnie, a jego powierzchnia będzie nierówna, pokryta pęcherzykami.Przygotować miskę wielkości garnka w którym będziecie piekli
chleb i kwadrat papieru do pieczenia. Papier rozłożyć na blacie i obsypać
mąką. Przełożyć na to wyrośnięte ciasto.Ciasto obsypać z wierzchu
mąką, trochę rozpłaszczyć i złożyć jak na zdjęciach poniżej.Papier z
ciastem przełożyć do przygotowanej miski, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny, żeby ciasto znów zwiększyło swoją objętość.Po 1½ godziny rozgrzać piekarnik do 250°C i wstawić garnek żeliwny lub żaroodporne naczynie do zagrzania. Pół godziny później garnek wyjąć z piekarnika, przenieść ciasto razem z papierem do gorącego naczynia, przykryć pokrywką i wstawić z powrotem do piekarnika.Po 35 minutach zdjąć pokrywę i tak jeszcze piec przez 15 minut, aż się skórka zarumieni.Po tym czasie wyjąć garnek z
chlebem i pozwolić mu trochę przestygnąć.
Chleb wyjąć z garnka, odkleić papier i odstawić do całkowitego wystygnięcia.Smacznego!
