Wykonanie
Poziom trudnościZa
chleb wzięłam się na poważnie. Prawie codzienne go piekę. Za każdym razem mieszam różne
mąki w różnych proporcjach. Jak już
pisałam w poprzednim,
chlebowym poście, wypiekanie
żytniego chleba na samym zakwasie nie jest łatwe i odpuściłam to sobie (od czasu do czasu taki
chleb piecze mój mąż). Spróbowałam użyć żytniej
mąki wraz z żytnim zakwasem w sprawdzonym już przepisie na
pszenny chleb . No i udał się – pszenno-żytni, łatwy
chleb z zakwasem.Porcja na 1 bochenekSkładniki:300
mąki pszennej typ 550200 g
mąki żytniej typ 7202 łyżeczki
soli350 ml leniej
wody3 g świeżych
drożdży2 łyżki żytniego zakwasuSposób przygotowania:Przygotowywanie
chleba należy zacząć 10 do 12 godzin przed planowanym pieczeniem
chleba. Do miski (szklanej lub stalowej, nierdzewnej) wsypać obydwie
mąki, posolić.

W naczyniu wymieszać 3 g świeżych
drożdży z
wodą, dodać zakwas i wszystko wymieszać.

Połączyć
mąkę z
wodą i
drożdżami. Wszystko wymieszać ręką do czasu, aż składniki się połączą (nie może być suchej
mąki).

Miskę z
ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na 8 – 10 godzin w temperaturze 18 – 21°C (teraz, zimą stawiam miskę na parapecie, niedaleko okna, latem ciasto do wyrośnięcia
będę znosić do piwnicy). Po tym czasie ciasto sporo urośnie, a jego powierzchnia będzie nierówna,
poryta pękniętymi pęcherzykami.

Przygotować drugą miskę i kwadrat papieru do pieczenia. Papier rozłożyć na blacie i obsypać
mąką. Przełożyć na to wyrośnięte ciasto.

Ciasto obsypać z wierzchu
mąką, trochę rozpłaszczyć i złożyć jak na zdjęciach poniżej.




Papier z
ciastem przełożyć do przygotowanej miski.

Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny, żeby ciasto znów wyrosło.


Na ½ godziny przed planowanym pieczeniem rozgrzać piekarnik do 250°C (góra-dół), do piekarnika wstawić garnek żeliwny lub żaroodporne naczynie, do zagrzania. Po ½ godziny garnek wyjąć z piekarnika, zdjąć pokrywkę i przenieść ciasto razem z papierem do gorącego naczynia, przykryć pokrywką i wstawić z powrotem do piekarnika.


Po 30 minutach zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez 15 minut, aż się skórka zarumieni.

Wyjąć garnek z piekarnika i wyjąć z niego
chleb, odkleić papier.

Odstawić
chleb do całkowitego wystygnięcia (można go przykryć cienką ściereczką).

Smacznego!