Wykonanie
Domowe
masło śmietankowe nie porównywalne w smaku z tymi ze sklepowej półki, idealne do grzanek z
serem, ryb,
mięs czy zwykłych kanapek.Polecam poświęcić chwilkę na jego przygotowanie, jest pyszneSkładniki: 500 ml.
śmietanki 304 ząbki
czosnku1/3 łyżeczki
soli1 łyżeczka suszonej
bazylii2 łyżeczki suszonej
natki pietruszki1 łyżeczka świeżo mielonego
czarnego pieprzu Przygotowanie: Schłodzoną
śmietankę przelać do miski robota, miksować na najwyższych obrotach do momentu aż zaczną tworzyć się gródki.Zmniejszyć obroty miksera na kolejne 2 min. aż
masło całkowicie oddzieli się od
maślanki.
Masło przełożyć na sito,przepłukać zimną
wodą, odcisnąć resztki płynów.Przełożyć do miski, wymieszać łyżką lub widelcem z
ziołami oraz przeciśniętymi przez praskę ząbkami
czosnku.Uformować dowolny kształt.
Masło schłodzić w lodówce.


Smacznego