Wykonanie
Delikatny filet z
łososia, zapieczony w słodko- kwaśnym sosie
cytrynowo-
koperkowym, na bazie słodkiej
śmietanki. Idealny i bardzo smaczny obiad lub kolacja dla całej rodziny.
Składniki: 500 g fileta z
łososiasolświeżo mielony,
czarny pieprz3 łyżki
masła 82%sos z 1/2 cytry1 łyżeczka skórki otartej z
cytryny1 pęczek
kopru400 ml słodkiej
śmietanki 30%sólświeżo mielony,
czarny pieprz Przygotowanie: Z
łososia ostrym nożykiem odciąć skore, pokroić w paski.Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć
solą i świeżo mielonym
pieprzemSos
cytrynowo-
koperkowy: W rondelku lub w głębokiej patelni rozgrzać
masło, wsypać umyty, posiekany
koperek. Po chwili wlać
sok z cytryny oraz skórkę. Na koniec dodać słodką
śmietankę, doprawić
solą i
pieprze.Całość dokładnie wymieszać, pozostawić na gazie kolejne 2 min.Gotowym sosem polać
łososia.Piec ok 15 min w piekarniku nagrzanym do 180st.Podawać np. z pieczonymi
ziemniakami i
sałatką ze świeżych warzyw.
Smacznego