ßßß Cookit - przepis na Tarta de Santiago – szybkie migdałowo-cytrynowe ciasto pielgrzyma

Tarta de Santiago – szybkie migdałowo-cytrynowe ciasto pielgrzyma

nazwa

Wykonanie

Cześć,
Dziś zapraszamy Was na szybkie ciasto bez mąki i proszku do pieczenia. Idealne do popołudniowej kawy. Tarta de Santiago – szybkie migdałowo-cytrynowe ciasto pielgrzyma . Przepis zainspirowany jednym z najpopularniejszych deserów z kuchni hiszpańskiej, nawiązujący do zwyczaju częstowania jedzeniem i przyjmowania w domu pielgrzymów idących szlakiem do Santiago de Compostela (Camino de Santiago).
Składniki (na formę 26 cm):
3 duże jajka
1/2 szklanki cukru pudru
Skórka starta z 1 cytryny
Sok z 1/2 cytryny
1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
150 gram mielonych blanszowanych migdałów
Opcjonalnie: 1 łyżka amaretto do ciasta oraz cukier puder do posypania wierzchu.
Making-of:
Jajka miksujemy aż podwoją lub nawet potroją swoją objętość. Dodajemy po łyżce cukru pudru i dalej miksujemy. Dodajemy skórkę i sok z cytryny, cynamon oraz amaretto (opcjonalnie) i miksujemy aż masa będzie jednolita.
Zmielone migdały delikatnie mieszamy z masą za pomocą łyżki. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 150 stopni (termoobieg) przez 40 minut (aż wierzch się zarumieni).
Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Gosia i Przemek
Źródło:https://krakowgotuje.wordpress.com/2020/03/04/tarta-de-santiago-szybkie-migdalowo-cytrynowe-ciasto-pielgrzyma