Wykonanie
Rogaliki z
ciasta francuskiego z
dżemem to słodka przekąska, którą przygotujecie w niecałe 30 minut. Podobnie jak
faworki z
ciasta francuskiego mogą Was uratować przed wizytą niezapowiadanych gości. Rogaliki z
ciasta francuskiego możecie zrobić z dowolnym
dżemem, powidłami lub
marmoladą. Ja zazwyczaj stawiam na kwaskowate
konfitury, ponieważ rogaliki są dość słodkie ze względu na
cukier użyty do ich posypania. Uważam, że
ciasto francuskie zawsze warto
mieć w lodówce, bo można z niego wyczarować wiele ciekawych smakołyków 🙂 Ciekawą przekąską, jednak na słono, są też ślimaczki z
ciasta francuskiego . Jeżeli nie jedliście, koniecznie spróbujcie.Zobacz też:
Ciasto francuskie z
gruszką i
kozim seremPierś kurczaka w cieście francuskimPizza na cieście francuskimMini pizze z
ciasta francuskiego z
szynkąPorcji: 16 Czas gotowania: 30 minutSkładnikiarkusz
ciasta francuskiegodżemjajkobrązowy cukierpapier do pieczeniaPrzepis1
Ciasto francuskie kroimy w trójkąty. Na każdy z nich nakładamy łyżeczkę
dżemu i zawijamy rogaliki, zaczynając od podstawy trójkąta.2
Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim rogaliki, po czym każdy rogalik posypujemy
cukrem.3Pieczemy 13-15 minut w piekarniku z funkcją termoobiegu w 200 stopniach.




