Wykonanie
Ostatnio moja mama miała urodziny. Z tej okazji przygotowałam dla niej ciasto, które wizualnie przypominało Charlotte russe, zaś jego
serce stanowił krem z
białą czekoladą. Nie mogło zabraknąć też
truskawek .2 paczki
biszkoptów (kocie języczki)400 g
truskawek120 g
białej czekolady200 g
mascarpone180-200 ml kremówki 36%świeże
ziołaTruskawki myjemy, osuszamy i pozbawiamy szypułek. Formę o średnicy 18-20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie i wokół rantu układamy
biszkopty.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Dodajemy do niej połowę
mascarpone i dokładnie mieszamy. Mieszaninę odstawiamy na chwilę. Kremówkę ubijamy. Ubitą kremówkę łączymy z
mascarpone i ponownie miksujemy. Gotową masę łączymy z rozpuszczoną
czekoladą i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Na warstwie
biszkoptów układamy warstwę
truskawek (wybieramy takie mniejsze) następnie nakładamy krem, a na krem
truskawki pokrojone na ćwiartki. Całość ozdabiamy świeżymi
ziołami i wstawiamy na 1-2 godziny do lodówki.